Dagelijks een stukje Groningen afscheuren; het grootste evenement van Groningen dat wél doorgaat

Voor de zesde Groninger Scheurkalender, de editie 2021, is opnieuw een recordaantal inzendingen binnengekomen: 2000. Voor de kalender, met een oplage van 5000 exemplaren, kan nog tot zaterdag middernacht worden ingestuurd.

,,Schijnbaar inspireert deze tijd waarin veel op losse schroeven staat en steeds minder is wat het lijkt, mensen ook’’, constateert Hent Hamming, initiatiefnemer en uitvoerder van de Groninger Scheurkalender.

De Groninger Scheurkalender is ontstaan uit de gedachte om Groningers gelegenheid te geven te laten zien wat hun beweegt. ,,Groningers zelf laten op een leuke en persoonlijke manier zien wat de kracht van Groningen is’’, aldus Hamming.

,,En niet alleen de inzenders, maar ook alle mensen die dagelijks, in en ver buiten Groningen, een stukje Groningen afscheuren.’’

Kracht om door het negatieve heen te kijken

Hamming: ,,Groningers laten met hun eigen scheurkalender zien dat de wereld uit meer bestaat dan corona, aardbevingen, scheuren, schade, krimpende bevolkingsaantallen en ander verdriet. De kracht om door het negatieve heen te kijken en ook de lichtpunten te zien, verbindt de Groningers.’’

Een jury zal uit de inzendingen er 320 selecteren voor plaatsing op de kalender, die in een oplage van 5000 exemplaren verschijnt.

Foto’s/afbeeldingen die niet worden geselecteerd wil Hamming laten afdrukken op pakpapier. ,,In dat papier kunnen dan weer kalenders worden verpakt. Dat inpakken kan gebeuren door mensen met een meer of mindere beperking op dagbestedingen of zorginstellingen.’’

De tegenbeweging die de Scheurkalender wil zijn, ‘het is niet alleen maar kommer en kwel in Stad en Ommeland’, kwam aarzelend op gang. Voor de kalender 2018 werden nog 800 foto’s, tekeningen, gedichten of korte verhalen ingestuurd.

De presentatie vond plaats in de centrale hal van het gebouw van de Gasunie in Groningen. De belangstelling daarvoor was zo groot dat Hamming mensen moest oproepen alsjeblieft niet meer te komen.

Het grootste evenement dat wél doorgaat

Voor de kalender 2020, het eerste lustrum, werden 1800 inzendingen geteld. De presentatie in de voormalige Tramwerkplaats aan de Haven in Winschoten, werd bijgewoond door 450 mensen. ,,Mensen willen hun verhaal kwijt’’, analyseert Hamming, ,,en een podium als de Groninger Scheurkalender wordt daarvoor buitengewoon gewaardeerd.’’

De kalender voor 2021 wordt half oktober gepresenteerd. Inzenders krijgen eind september bericht hoe en waar dat gebeurt. ,,Dit het grootste evenement van Groningen dat wél doorgaat’’, zegt Hamming.

Waar wil of kan Hamming nu nog niet zeggen. Alleen dat het doorgaat en dat de burgemeester van de gastgemeente van vorig jaar, Cory-Yfke Sikkema van Oldambt, het stokje zal overdragen.