FC Groningen lijdt leerzame eerste nederlaag

GRONINGEN Na oefenzeges op Heracles Almelo (1-0) en FC Emmen (4-1) leed FC Groningen vrijdag zijn eerste nederlaag tegen PEC Zwolle (0-2).

Was het resultaat slecht, in het spel waren een tijd lang flinke vorderingen te zien.

De openingsfase van FC Groningen zag er goed uit en bood een veelbelovend inkijkje en wat er mogelijk is dit seizoen. De trainers lieten het elftal starten in een aanvallende 3-5-2 formatie. Met de nog wat onwennige Damil Dankerlui op de rechterflank van het vijfmansmiddenveld en Gabriel Gudmundsson op links. Gelegenheidsspits Ramon-Pascal Lundqvist en Mo El Hankouri zetten fel druk op de centrale verdedigers van PEC en de drie centrale middenvelders dekten goed door op inzakkende middenvelders.

Tot aan de 35ste minuut kwam de ploeg uit Zwolle vrijwel niet onder de druk uit. Met straks een echte spits en Arjen Robben of Patrick Joosten als schaduwspits eromheen kan dit een speelwijze worden die het publiek gaat omarmen. Maar zonder schotvaardige aanvallers is dit systeem krachteloos als elk ander.

Na rust

Na de rust kwam FC Groningen met de tweede keus veel minder goed voor de dag dan tegen Heracles en Emmen. Dat kwam vooral doordat PEC-trainer John Stegeman over een fittere en bredere selectie kon beschikken dan beide eerdere oefentegenstanders. De jonkies van FC Groningen, met de sneller geworden Tom van de Looi als uitblinker, deden geweldig hun best om druk te zetten maar verloren daarbij de onderlinge afstanden uit het oog. Het een paar jaar oudere PEC liet de jeugdspelers in de veel te grote ruimtes van het kastje naar de muur lopen. Bij het terugkijken van de beelden zullen ze dat zelf ook wel hebben ingezien.

Sommigen brandden na de 2-0 nederlaag zowel systeem als jonkies meteen af, maar dat was kortzichtig. Een dag later had FC Groningen onder 18 jaar met hetzelfde aanvallende 3-5-2 systeem ruim 80 minuten controle over FC Twente/Heracles. En won dikverdiend met 3-0 door doelpunten van drie echte aanvallers.