Bescheiden feest voor (tien)jarige Schilderclub Groningen

GRONINGEN Schilderclub Groningen biedt al tien jaar schildercursussen voor mensen met een smalle beurs. Oprichter Liesbeth Hovenkamp: ,,De schilderclub is mijn kindje, ik ga er mee door zolang dat kan.”

Docent Liesbeth Hovenkamp zag het in haar gedachten al voor zich. Een groot feest op 10 september om het tienjarig bestaan van Schilderclub Groningen te vieren voor alle cursisten en oud-cursisten, die ze al bijna aanschreef om ook langs te komen. Een hapje en een drankje. Een lekkere liveband erbij. Feest vieren. ,,Door coronabeperkingen zit dat er niet in”, zegt Hovenkamp. ,,Ik had me er zo op verheugd. Maar nee, ik moet wat anders verzinnen.”

Na tien jaar vindt Hovenkamp lesgeven over kunst en creativiteit nog altijd boeiend. ‘Creativiteit is goed voor de geest’ is haar uitgangspunt. Het sociale aspect is daarbij erg belangrijk. ,,We leven in een maatschappij waar je aan een bepaald beeld moet voldoen. Iedereen zit op een eigen eilandje. Op mijn cursus mag iedereen zijn zoals hij of zij is. Ik heb veel mensen op weg geholpen, dat vertellen mij oud-cursisten weleens. Ik geef mijn mensen het gevoel dat ze er toe doen. Dat vind ik belangrijk en dat is nou net de aantrekkingskracht van de schilderclub. Met Schilderclub Groningen ga ik door zolang dat kan. Het is mijn kindje.”

Bestaansrecht

Hovenkamp had een baan als activiteitenbegeleider en werd toen werkloos. Ze wilde een schilderworkshop volgen en merkte hoe duur die zijn. Zo ontstond het idee voor een club voor mensen die op schilderles willen maar dat niet kunnen betalen. Hovenkamp volgde de opleiding beeldende creativiteit, haalde een diploma om les te geven en richtte Schilderclub Groningen op. De schilderclub had onderdak bij het Kunstencentrum en andere locaties in de stad, Speeltuinvereniging Oosterpark achter de Resedastraat is alweer jaren het thuishonk.

Elke donderdagochtend van halftien tot halftwaalf geeft Hovenkamp gratis les aan mensen met een smalle beurs. Cursisten nemen zelf schildersmaterialen mee zoals papier en kwasten, het enige wat ze verder zelf betalen is koffie of thee uit de automaat. ,,Ach ja, alweer tien jaar”, blikt Hovenkamp terug. ,,Dat zegt wel wat toch? De cursus heeft bestaansrecht, ik doe het blijkbaar goed”, zegt ze.

Vastigheid

De schilderles wordt steevast geopend met een filosofisch verhaal van Toon Tellegen. Dat voorleesmoment gebruikt Hovenkamp om de cursisten met elkaar te verbinden. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als een mol, een kever of een vlinder de hoofdrol. Ze gaan over hoe mensen met elkaar omgaan en niet met elkaar omgaan, volgens Hovenkamp herkenbare onderwerpen. ,,Ik dacht weleens, ik doe wat anders en lees een verhaal voor van een andere schrijver. Maar nee, ik kreeg klachten uit de groep en pakte gauw Tellegen maar weer.” Het andere vaste programmaonderdeel waar de cursist een Inzichtkaart pakt en voorleest - om inspiratie op te doen - laat Hovenkamp achterwege om coronabesmetting tegen te gaan. ,,Deelnemers willen altijd op tijd komen, die willen vooral de opening niet missen. Ze houden van vastigheid.”

Grote wens

Voor de komende jaren van Schilderclub Groningen heeft Hovenkamp een wens die zie ze al tien jaar koestert. ,,Heel graag wil ik met de groep naar musea in de stad en daarbuiten. Schilderijen bekijken, uit je comfortzone stappen, anders leren kijken, praten over kunst. Alles draait om creativiteit. De gemeente zag wat in mijn plan en werkte al mee. Maar ja, corona weer hè? Alles ligt stil”, zegt Hovenkamp. Daarnaast wenst ze een grotere ruimte voor meer cursisten, voor de schildercursus is belangstelling genoeg.

,,Tja, wat zal ik doen…?”, komt Hovenkamp terug op het beoogde feest op 10 september. ,,Het is te bijzonder om zomaar voorbij te laten gaan. Ik denk dat ik het klein hou, gewoon met de huidige cursisten. Ik vraag of ze zelf eten en drinken willen meenemen. En hoop dat het buiten op het veldje kan, is wel zo veilig. Of het mooi weer is zien we dan wel, in Nederland weet je dat toch niet.”

Op 3 september starten nieuwe cursussen bij Schilderclub Groningen, aanmelden kan via 06-12607162 of de website schilderclubliesbethhovenkamp.nl. Houd voor het feest van het tienjarig bestaan eveneens de website in de gaten.