5x tips om fietsdiefstal te voorkomen

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Het is niet leuk wanneer je fiets wordt gestolen. Het is een bezit waar je waarschijnlijk hard voor gewerkt hebt! Heb je een groot gezin dan ben je misschien al vaker slachtoffer geweest van fietsendiefstal. Tijd om je eens te verdiepen in wat je kunt doen om te voorkomen dat iemand met 'losse handjes' er vandoor gaat met jouw tweewieler. Wij hebben daarvoor vijf tips voor je op een rijtje gezet.

1. Graveer en fotografeer je fiets

Door je postcode en huisnummer in het frame te laten graveren, ben jij als eigenaar altijd te achterhalen. Dit is handig wanneer de politie gestolen fietsen in beslag neemt, of wanneer een dief jouw fiets bij een handelaar te koop aanbiedt. Maak, met hetzelfde doel, ook een paar foto's.

2. Parkeer je fiets op een veilige plek

Parkeer je tweewieler altijd op een zo veilig mogelijke plek. Een bewaakte fietsstalling is uiteraard ideaal, maar dat is niet altijd beschikbaar. Kies in dat geval een plek die goed zichtbaar en verlicht is (wanneer het buiten donker is), zodat een dief opvalt wanneer hij bezig is de sloten onklaar te maken. De fietsendief zal waarschijnlijk liever doorlopen naar een object dat wat minder in het zicht staat.

3. Zet je fiets altijd op slot

Ook in een bewaakte stalling of op een goed zichtbare plek, is het nog belangrijk om je fiets op slot te zetten. Het beste is wanneer je twee verschillende sloten gebruikt, dat maakt het lastiger en tijdrovender om de fiets los te maken. Gebruik bijvoorbeeld een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot.

4. Zet je fiets op de juiste manier op slot

Niet alleen de sloten die je gebruikt zijn van belang, ook de manier waarop je jouw tweewieler op slot zet. Gebruik altijd een slot die je zowel om het frame als om een vast object, zoals een lantaarnpaal of fietsbeugel, sluit. Daarmee voorkom je dat iemand de fiets simpelweg optilt en achterin een bus, achterbak of aanhanger zet en weggaat. Daarnaast is het belangrijk om erop te letten dat je hangsloten of beugels niet te laag of op de grond laat hangen. Anders kunnen ze vrij eenvoudig doorgeknipt worden met een speciale tang, waarbij men dan de grond als weerstand/hefmiddel gebruikt.

5. Gebruik goede sloten met een keurmerk

Als je een fietsverzekering hebt, weet je het waarschijnlijk al: je moet een slot met minstens een ART-2 keurmerk gebruiken. ART is een stichting die sloten test, keurt en certificeert. Het gaat hierbij beugelsloten, ringsloten, kabelsloten, kettingsloten,  vouwsloten, schijfremsloten en insteeksloten. Een ART gecertificeerd slot herken je aan het ART logo met een getal (1 tot 5) erachter. Hoe hoger dit getal, hoe veiliger het slot. Mocht je fiets onverhoopt toch gestolen worden, dan is het voor je verzekering belangrijk dat je aan kunt tonen dat je een goed slot hebt gebruikt. Je moet dan zowel de originele als de reservesleutel kunnen laten zien. Bewaar ook de bon van aankoop van het slot.