Een onfris onderwerp | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Een onfris onderwerp.

Heel veel herrie maakt het niet als je nu je vuilniszakken in de ondergrondse vuilcontainer gooit. Of je oude kranten en collectie Bol.com en Zalando dozen in de papierbak. Alleen die enorme verzameling lege wijnflessen in de glasbak dumpen zorgt nu nog voor lawaai.

Dat was vroeger wel anders. Vuilnismannen die het huisvuil kwamen ophalen met paard en wagen, kondigden hun komst met veel kabaal aan. Eén van hen draaide met een houten ratel. Hét signaal voor huisvrouwen om hun volle metalen vuilnisemmer – asbak – bij de straat te zetten. En was het niet door de ratelherrie, dan wisten ze het wel door de ongelofelijke stank die rond de vuilniskar hing.

Zoals te zien op de foto werd huisvuil en grofvuil nog niet gescheiden. Alles belandt in de wagen. Het betreft hier trouwens een herhalingsoefening. Vanwege dreigende brandstofschaarste werd de roltrommel in 1941 weer vervangen door de vuilniskar met, een wel bijzonder mager, paard.

Kijk op afval

Onze kijk op afval en het verwerken ervan is enorm veranderd. Dit is vanaf zaterdag 19 september te zien in de tentoonstelling STORT! 10.000 jaar Groningers en hun afval in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

En hier (https://www.beeldbankgroningen.nl/webexposities/detail/8614fba3-5596-4a86-ba2b-fcd32afc30dc) zijn online de webexpositie Afvalverwerking van de afgelopen 200 jaar – een onfris onderwerp van de Groninger Archieven te bekijken.

Karlijn Donders