Hoe je op een slimme manier jouw woning kunt beveiligen

Aangeboden door: Somfy

Het aantal woninginbraken is in een periode van zeven jaar gehalveerd. Dat is goed nieuws. Toch werd er in 2018 nog 43.000 ingebroken, of beter gezegd aangifte gedaan van inbraak. Dat is nog steeds veel natuurlijk, en je wilt liever niet tot een ‘krimpende groep’ behoren. Iedere ongewenste gast over de vloer is er eentje teveel. Overigens zijn inbrekers niet het enige gevaar voor bewoners.

Wat dacht je van brand in huis? Met 80.000 claims per jaar is dit gevaar nog groter. Gelukkig zijn er steeds meer slimme manieren om jouw woning te beveiligen. Op deze pagina leggen we uit hoe je snel en slim iedere woning veiliger kunt maken … voor gevaren van buiten én binnen!

1. Slimme sloten

Het is een beetje apart om te zien hoe langzaam ontwikkelingen in sloten verloopt. Mechanische sloten worden al jarenlang op dezelfde wijze gemaakt, volgens gelijke principes en met overeenkomende materialen. Gekeurde sloten zijn al een stap in de goede richting, anti-inbraak strips op het kozijn mogen eigenlijk ook niet ontbreken. Een slim slot is voorzien van een digitaal systeem dat bijvoorbeeld kan registreren wie er aan de deur staat, wanneer de deur geopend wordt en voor hoe lang. Wanneer je thuis arriveert ontgrendeld het slot, als je naar je werk toe gaat zal de deur op slot gaan. Via een app kun je op ieder moment de status controleren, bij een verdachte handeling ontvang je direct een notificatie. Wanneer je slaapt in de nacht, of als je op het werk zit.

2. Slimme deurbel

Een normale deurbel maakt geluid, dit werkt heel eenvoudig. Een slimme deurbel zorgt dat je overal en altijd direct weet wanneer er iemand aanbelt. In de huiskamer, op zolder, achter in de tuin of tijdens een wereldreis. Afhankelijk van het model zal er een ingebouwde camera aanwezig zijn, zo zie je direct of het een belangrijk poststuk betreft, of dat er een verkoper aan de deur staat. Er zijn ook modellen met een ingebouwde microfoon en luidspreker, zo kun je vanaf iedere locatie de persoon aan de deur te woord staan. Dit is ideaal voor senioren die vanuit veiligheidsoogpunt ‘s avonds de deur niet willen openen, mindervaliden die niet snel genoeg de deur kunnen openen, of mensen die van huis zijn en een belangrijk pakketje verwachten.

3. Slimme camera

In het voorgaande voorbeeld werd al een slimme camera toepassing genoemd, maak het volledige plaatje zichtbaar met een camera voor Indoor of Outdoor gebruik. Somfy heeft bijvoorbeeld ook een IP camera voor binnen in het assortiment die voorzien is van een privacy shutter, dit is een klepje die je kunt sluiten als je zelf thuis bent. Dus geen gevaar voor virtuele pottenkijkers. Buiten bij de voordeur, achterdeur of in de tuin kun je indringers direct signaleren, en met hard geluid afschrikken. Zelf krijg je direct een melding op je smartphone. Kijk live beelden, of sla ze op via een cloud drive. Ook dit werkt in huis of daarbuiten. Bij een camera voor buiten moet je extra letten op de weersbestendigheid. Plaats de camera bij voorkeur onder een afdakje om waterdruppels op de lens te voorkomen.

4. Slimme rookmelder

In de Thriller “When A Stranger Calls” uit 1979 blijkt dat de persoon die iemand in huis telefonisch terroriseert zich in dezelfde woning bevindt. Dit komt gelukkig niet vaak voor in het echte leven, huisbranden zijn wel degelijk een risico. En waar rook is, is vuur. Daarom moet iedere woning beschikken over rookmelders. Een slimme rookmelder, zoals Somfy die levert, kan draadloos communiceren met andere rookmelders in huis. Wanneer er bijvoorbeeld rook in de keuken geconstateerd wordt, zal de rookmelder op de overloop ook direct alarm slaan. Zo wordt iedereen die thuis is direct op de hoogte gesteld. En verder, want via een Smart Home systeem kan deze melding doorgezet worden naar een smartphone. Thuis, op het werk of tijdens de vakantie. Je kunt dan direct actie ondernemen. Een slimme rookmelder in combinatie met smart lights en elektrische raamdecoratie laat je snel ontsnappen uit huis in een situatie waarin iedere seconde telt.

5. Slimme ramen en deuren

Zelfs bestaande ramen en deuren kun je slimmer maken door er sensoren op te plaatsen. Met name de onderbreking sensor is hier zeer geschikt. Een sensor bestaande uit twee helften wordt op een raam of deur gemonteerd, bij opening wordt de verbinding verbroken en treedt de gewenste actie in werking. Dit kan overdag een tekstbericht zijn zodat je als ouder weet of jouw kinderen veilig thuis zijn gearriveerd, en ‘s nachts kan er een luid alarm gaan loeien. Deze sensoren kunnen namelijk gekoppeld worden aan het centrale alarmsysteem en naar wens ingesteld worden.

Maak slimme keuzes, maak jouw woning slimmer én veiliger met Smart Home toepassingen.