Vinkhuizen kan z’n borst natmaken

GRONINGEN Er komt in Groningen betaald parkeren binnen de ring. Dat zal in ieder geval in Vinkhuizen goed voelbaar worden. In deze wijk (net buiten de ring) staat al veel auto’s geparkeerd van buiten de wijk.

Bewoners van het Woldringcomplex (tussen ring en Reitdiep) parkeren nu nog massaal gratis in Paddepoel Noord en Vinkhuizen. Als in Paddepoel Noord betaald parkeren wordt ingevoerd zal de parkeerdruk in Vinkhuizen flink toenemen. In Vinkhuizen zien bewoners het zwerk drijven, ook omdat tussen ring en Reitdiep nog ettelijke megacomplexen zullen verrijzen.

De eis om bij een nieuwbouwproject een aantal parkeerplaatsen te realiseren schiet z’n doel voorbij. In de praktijk leidt deze eis (die is vastgelegd in een omgevingsvergunning) niet tot minder parkeeroverlast in de omliggende wijken. Zo voldeed bouwer van het Woldringcomplex keurig aan het in de vergunning gevraagde aantal parkeerplaatsen, maar vraagt daarvoor een huur van 75 euro aan de huurders. Voor een parkeerplek verderop aan de Friesestraatweg vraagt Woldring 50 euro. Huurders kiezen vervolgens voor gratis parkeren.