Wie was Rosa Lazarus? Synagoge Groningen toont documentaire van Farschid Ali Zahedi

GRONINGEN – Wie was Rosa Lazarus? Over deze vraag gaat de documentaire Rosa - een onzichtbare vrouw die op 1 oktober in Synagoge Groningen te zien is.

De Joodse Rosa Lazarus vluchtte uit het Duitse Oldenburg voor de nazi's naar Nederland en werd in Groningen door predikant Binne Roorda enkele jaren verborgen in zijn huis, samen met zeven andere Joden. Filmmaker Farschid Ali Zahedi zelf moest ook zijn vaderland verlaten: hij ontvluchtte Iran om in Duitsland asiel aan te vragen. Later werd hij Duits staatsburger. Aan de hand van historische documenten, foto's en hedendaagse getuigenissen schetst Farschid Ali Zahedi in zijn documentaire een beeld van deze gewone en onopvallende vrouw, wier leven echter bepaald niet gewoon was. Het verhaal van Rosa is dan ook geen gewoon heldenverhaal.

De film wil Rosa een gezicht geven en weer in herinnering brengen en daarmee ook de Jodenvervolging door de nazi’s. Maar ook is de film een verzetsverhaal aan de hand van de verzetsdaden van dominee Binne Roorda.

Donderdag 1 oktober, aanvang 19.30 uur. Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 Groningen. Toegang gratis, een donatie na afloop wordt op prijs gesteld. Vooraf reserveren is noodzakelijk via reserveren@synagogegroningen.nl.