Stadse Fratsen: Kernenergie, ja graag! (column)

De meeste mensen die nu serieus aan de knoppen zitten in dit land en onze stad zijn in de vijftig. Veel mensen van in de vijftig zijn opgegroeid met een moeder die een linnen tasje over haar schouder droeg. Op dat tasje een minzaam lachend zonnetje. Daaronder de tekst: Kernenergie, nee bedankt.

Kernenergie is inmiddels een stuk veiliger dan veertig jaar geleden, het is de enige manier om snel een eind te maken aan de opwarming van de aarde, maar de indoctrinatie in de jeugd van de vijftigjarigen werkt tot op de dag van vandaag volop door, ook in de stadse politiek. Zo was de reflex van VVD-gedeputeerde Mirjam Wulfse op de aangenomen motie in de Tweede Kamer om te onderzoeken hoe bedrijven verleid kunnen worden om een kerncentrale te bouwen: niet in de Eemshaven!

De Eemshaven is in beeld voor een kerncentrale. Wulfse wordt niet blij van het idee (en een mens vraagt zich inderdaad af of het met al die aardbevingen wel handig is) maar het geeft een klein beetje vertrouwen dat de Tweede Kamer het denken over kernenergie weer een beetje op lijkt te pakken.

Misschien ook wel logisch, want veel groene initiatieven hebben dringend Pokon nodig. Kijk alleen al naar Groningen: een ambitieus aardwarmteproject sneuvelde want onveilig. Warmtestad loopt moeizaam in Groningen want huiseigenaren zien de aansluiting op een stadsverwarming ten koste van hun gasaansluiting massaal niet zitten. En dan zijn er nog zeer omstreden plannen voor een biomassacentrale op Zernike. Dat lijkt lekker groen, maar waar denk je dat die op moet draaien? Niet op de kerstbomen die we in januari bij de straat zetten.

In de tussentijd wordt de hele provincie volgeplempt met zonneweides en windparken. Ga maar eens kijken achter Veendam, daar is net een windpark voltooid. Nu zul je zeggen: achter Veendam richt een blind paard nog geen schade aan. Zit wat in. Maar denk niet dat de stad gevrijwaard blijft. Momenteel loopt er een onderzoek naar een windpark in de stad. Niet of het er moet komen, maar waar! Het moet Roodehaan worden of Westpoort. Pal naast het natuurgebied De Onlanden.

Laat het even tot je doordringen: voor een godsvermogen is er een natuurgebied aangelegd aan de rand van de stad. Voor nog eens een godsvermogen worden de landschappelijke waarden van dit gebied om zeep geholpen door torenhoge zwieperds die je al vanaf Drachten kunt zien.

Daar sta je dan met je goede fatsoen. De wereld is een stuk schoner maar zo lelijk dat je er nog niet dood gevonden wilt worden. Dan liever een kerncentrale. Desnoods in de Eemshaven.

Door Bram Hulzebos