FC Groningen blijft zelfde gebreken vertonen

GRONINGEN Zeker, op de zege van FC Groningen viel zondag niets af te dingen. De ploeg van trainer Danny Buijs was beduidend beter dan een onthutsend slecht ADO Den Haag.

Maar het aanvalsspel vertoont dezelfde gebreken als voorgaande seizoenen. Er wordt bijna niets gecreëerd en de paar kansen die er komen worden ook nog eens slecht benut. Buijs erkende na afloop dat er nog het nodige ‘ontwikkeld’ moet worden. „We komen voetballend heel vaak in de buurt van het doel van de tegenstander, maar maken te vaak de verkeerde keuzes in de eindpassing en de bezetting voor de goal.”

Onderkant eredivisie

Op basis van de wedstrijden tegen PSV en ADO kwam de trainer tot de conclusie dat zijn elftal zich nog niet kan meten met de top, maar wel beduidend beter is dan de onderkant van de eredivisie. De eerste conclusie zal breed worden gedeeld, maar of het huidige FC Groningen beduidend beter is dan de onderkant van de eredivisie mag ernstig worden betwijfeld.

Het ADO van de eerste twee competitieronden is namelijk extreem zwak en zou ook in de eerste divisie waarschijnlijk weinig potten kunnen breken. Tegen FC Groningen kwam ADO tot geen enkel schot op doel.

De Haagse club heeft zich ontdaan van vier oudgedienden (Meijers, Beugelsdijk, Immers en Falkenburg) en deze dertigers vervangen door jongere spelers die bij hun vorige club in het tweede elftal of in de jeugd hebben gespeeld. De achterliggende gedachte is dat ADO op die manier meer transferwaarde creëert. Maar voorlopig komt de nieuwe aanwas van de als hoofdtrainer debuterende Alekasandar Rankovic nog veel te kort.

Dat doet het aanvalsspel van FC Groningen al geruime tijd. Buijs kon door blessures of zeer beperkte inzetbaarheid niet beschikken over Arjen Robben, Patrick Joosten en Gabriel Gudmundsson en koos voor een vertrouwd trio achter de nieuwe spits Jörgen Strand Larsen: Ajdin Hrustic op rechts, Ramon Pascal Lundqvist centraal en Mo El Hankouri op links. De drie waren - zoals gebruikelijk - de spits van dienst nauwelijks tot steun. Hrustic en El Hankouri brachten Strand Larsen zelden in stelling. Hij kreeg bijna geen voorzetten of steekpasses.

Van flank wisselen

Buijs en zijn assistenten komen maar niet op het idee om El Hankouri en Hrustic van flank te laten wisselen. Lundqvist, vorige week tegen PSV nog aardig op dreef, speelde tuttig tegen ADO. De stijlvolle Zweed had weer eens zo’n dag dat hij zich in balbezit bij het minste of geringste duwtje uit balans laat brengen waarna zijn vervolgactie onvoldoende is. In het 4-2-3-1 van Buijs zijn alleen El Hankouri en Strand Larsen echte aanvallers. Dat hoeft op zichzelf geen probleeem te zijn, maar de een is een vleugelspeler die bijna nooit scoort of assists levert en de ander een jonge spits die geen actie heeft waarmee hij zelf zijn kansen creëert.