Met opening Museumcafé Pomphuis wordt een vervallen hoekje een aanwinst voor Stad

GRONINGEN Het Pomphuis is 21 september officieel geopend door wethouder Roeland van der Schaaf.

Een twintigtal genodigden was (op anderhalve meter afstand van elkaar) aanwezig om dit heugelijke moment te vieren. Een heerlijk zonnetje, vriendelijke bediening en een fantastisch uitzicht zorgden voor een feestelijke sfeer.

Eten met uitzicht

Bezoekers konden al een tijdje op het terras van het Pomphuis terecht voor een hapje en een drankje, maar zijn vanaf nu ook welkom in het restaurant op de eerste verdieping. De tafels staan naast grote ramen die een prachtig uitzicht bieden op de A. Het restaurant biedt ruimte aan veertig gasten en is vijf dagen per week (dinsdag t/m zondag) open.

Van vervallen hoekje tot waardevolle aanwinst

Toen het Groninger Monumentenfonds samen met de horecaondernemers Jan Bas van Aalderen en Nick Nijboer met het plan voor het Pomphuis kwamen, stond het pand al jaren leeg. Het plekje aan de Kleine der A hoorde eigenlijk bij een schimmig stukje van de binnenstad waar weinig bezoekers kwamen. Nu, met een goedlopend terras, café en restaurant, is de aanloop naar het Pomphuis veel groter en behoort het tot een van de mooiste plekjes van de stad.

Grote verbouwing

De overgang van vervallen gebouw tot succesvolle horecagelegenheid heeft niet van de een op de andere dag plaatsgevonden. Het afgelopen half jaar is er in opdracht van het Groninger Monumentenfonds, Jan Bas van Aalderen en Nick Nijboer door een heel bouwteam keihard gewerkt om in het monumentale pand een museumcafé te realiseren. Nu is er een keuken op de zolder, zijn er zitgelegenheden op de eerste verdieping en is er een bar op de begane grond. Bart Vos van Vos Interieur heeft de inrichting van de binnenkant voor zijn rekening genomen. Hierbij heeft hij een industriële stijl aangehouden, waarbij ook de monumentale staat van het pand goed tot zijn recht komt. De meubels komen van Herman Muller en Arnout Dieleman.

Bij de verbouwing is een aantal monumentale elementen in het pand bewaard gebleven. Zo bestaat de vloer op de begane grond nog voor een deel uit de originele industriële vloer en hangen nog een aantal van de oorspronkelijke balken van het Pomphuis op de eerste verdieping.

Samenwerking met het Scheepvaartmuseum

Het Pomphuis werkt nauw samen met het Scheepvaartmuseum. Zo komt er in het Pomphuis een portrettententoonstelling uit het museum te hangen van bekende (al dan niet overleden) Groningers. Ook komen de openingstijden van het Scheepvaartmuseum en het Museumcafé overeen.

Groninger Monumentenfonds

Het opknappen van monumenten en deze een nieuwe bestemming geven, sluit helemaal aan bij de ambities van het Groninger Monumentenfonds. Het Groninger Monumentenfonds is sinds januari 2020 officieel de eigenaar van het Pomphuis.