Parkeren bij winkels Selwerd ‘een dingetje’

GRONINGEN Ondernemers aan het winkelplein in Selwerd voorzien dat ze de komende maanden wat minder goed bereikbaar zijn. Vrijdag was de aftrap van een grootschalige wijkvernieuwing die op termijn de wijk en het winkelcentrum mooier moet maken.

Het kleine winkelcentrum kampt nu al met een tekort aan parkeerplaatsen op bepaalde momenten. Het parkeerterrein in Selwerd valt sinds kort net buiten de betaald parkerenzone en dat is te merken, zegt bloemist Pieter van Abutilon. ,,Ik kom hier wel eens aan om acht uur, dan staan er zeker zestig auto’s.” Geparkeerd door forenzen die in de buurt werken en ook door langparkeerders, weet de bloemist.

De verwachting onder ondernemers is dat de parkeerdruk de komende maanden alleen maar toe zal nemen. Vrijdag trapten twee wethouders twee grote projecten af. Wethouder Philip Broeksma gaf het feestelijke startsein voor de aanleg van warmtenet in Selwerd af. In het kielzog hiervan wordt de herinrichting van de wijk uitgerold. Meer groen, minder blik, is het devies. De ruimte voor minder groen moet ontstaan doordat er ook in Selwerd betaald parkeren wordt ingevoerd.

Maar zo ver is het nog niet. Monique van de Gall en Gall zit in de winkeliersvereniging en doet al geruime tijd haar uiterste best om alle ontwikkelingen te volgen. Dat valt nog niet mee aangezien de ambtelijke clubs en andere instellingen over elkaar heen buitelen in hun ijver de wijk mooier te maken. ,,Het wijkbedrijf, Sunny Selwerd, het warmtenet...”

Het kostte wat tijd om alles op een rij te krijgen, maar eerlijk is eerlijk, zegt Monique, de lijntjes met de gemeente zijn op dit moment redelijk kort en ze heeft het gevoel dat de ondernemers serieus genomen worden. Maar een duidelijke wens hebben de winkeliers wel unisono laten horen en die blijft ook staan: doe iets aan het vrij parkeren op het winkelplein. ,,We willen al heel lang een blauwe zone”, zegt Monique. ,,Laat klanten parkeren met een parkeerkaart, dan kunnen ze tenminste hun auto kwijt.”

De bloemist voorziet de komende maanden dubbele drukte. ,,Sinds verderop betaald parkeren is ingevoerd is het al veel drukker op het plein met parkeerders die geen klant zijn. Daar komt straks bij dat er allemaal straten openliggen. Wat denk je waar de mensen dan parkeren?”

WARMTENET EN WIJKVERNIEUWING

Dit jaar wordt het warmtenet uitgebreid van de Eikenlaan richting de Larix, Mispellaan, Berkenlaan, Beukenlaan en Populierenlaan. In de wijk worden diverse gebouwen en wooncomplexen aangesloten op het warmtenet, zoals de Parrel, De Beukenhorst en Dragant (voorheen Duindoornflat). Ook worden er diverse ketelhuizen aangesloten van de woningcorporaties, zoals aan de Kornoeljestraat, Gelderse Roosstraat en de Eglantierstraat. De huizen en flats in deze straten worden dan verwarmd met restwarmte van het datacentrum in Zernike.

De herinrichting in Selwerd zal het aanzien van Selwerd drastisch veranderen. Sloop en nieuwbouwprojecten door woningcorporaties van circa 700 woningen en het onderhoudsprogramma van Stadsbeheer (waaronder asfaltvervanging, bomenkwaliteit, riolering) moet ervoor zorgen dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen in mooiere straten.