‘Aan een hond zie je hoe de baas is’

GRONINGEN Sharon van Duinen start een hondencursus voor mensen met een smalle beurs. ,,De opvoeding van een hond begint met de opvoeding van de baas.”

In MFC De Stroming Rivierenbuurt Groningen start Sharon van Duinen (39) in oktober haar hondencursus voor bewoners met een smalle beurs van de Rivierenbuurt. ,,Maar ho: alle Stadjers zijn welkom. Hondencursussen zijn duur, daarom richt ik mij eerst op deze doelgroep”, zegt Van Duinen. De cursus (die 25 euro kost) start met twee theorielessen in een klaslokaal en vervolgens zeven praktijklessen buiten op het veld naast MFC De Stroming.

,,Op de cursus leren deelnemers in groepjes van vier alles over de verzorging, opvoeding en training van de hond, hoe je het welzijn van de hond verbetert, positief communiceert, een vertrouwensband opbouwt. Het gaat om het aanleren van nieuwe vaardigheden. Eigenlijk komt het erop neer dat we de baas opvoeden in plaats van de hond”, zegt Van Duinen lachend. Een kennis van haar bij MaxiDier, een dierenartspraktijk voor minima, vertelde dat er veel onwetendheid over de omgang met honden is. Van Duinen verwacht op haar cursus hondenbezitters die willen leren om op een juiste manier met hun hond om te gaan om bijvoorbeeld gedragsproblemen te voorkomen. ,,Komend jaar ga ik de opleiding voor gedragstherapeut volgen, dan pak ik specifiek honden met die problemen aan.”

Elf jaar geleden verheugde Van Duinen zich op een hond uit Spanje. Leuk en gezellig, dacht ze. Maar dat liep even anders. Het dier was getraumatiseerd en had verwondingen. ,,Dat was bepaald geen sprookje maar ik voelde niets anders dan liefde, ik wilde het verzorgen en zette alles op alles om er een gelukkige en stabiele hond van te maken.” Van Duinen bezocht workshops, lezingen, ging op cursus communiceren met dieren, volgde de opleiding tot Bach Bloezem Dierenconsulent (dat is een opleiding voor behandeling van dieren die emotioneel niet in balans zijn). Als Van Duinen ergens voor gaat, dan gaat ze er helemaal voor, zegt ze zelf. Ze streed voor haar hond. ,,Of dat gelukt is? ,,Zeker”, straalt ze. ,,Het werd een vrolijke en lieve hond.”

Sneer

,,Op straat zie ik hoe het mis kan gaan tussen baas en hond. Soms wordt de hond met geschreeuw mee getrokken aan de riem. Volgens de baas luistert ie dan niet. Zo’n hond wordt nerveus en loopt met tegenzin mee. Aan een hond kun je zien hoe de baas is. Bovendien laten mensen zich niet de les lezen. Ik stapte weleens op iemand af en gaf ongevraagd tips over hoe je anders en beter met een hond kunt omgaan, maar dan kreeg ik ook een sneer. ‘Waar bemoei jij je mee?!’, hoorde ik dan.”

Via een vacature op Facebook kon Van Duinen, met een reeks opleidingen, een interne opleiding van hondeninstructeur en een hoop liefde voor de hond, als professioneel instructeur aan de slag bij hondenschool Stadspark. ,,Prachtig! Daar werkte ik met gemotiveerde hondenbezitters die wel wat wilden leren. De opvoeding van een hond begint bij de baas. Lichaamstaal lezen en communiceren vormen de basis. Ik was daar goed op mijn plek.”

De cirkel rond

Toch begon het bij Van Duinen te kriebelen. Met een diploma sociaal cultureel werk op zak werkte ze in het begin van haar werkzame carrière met dak- en thuislozen. Ze specialiseerde zich daarna nog in de begeleiding van randgroepjongeren. ,,Ik vind het mooi om dingen te doen met mensen voor wie een gewoon leven niet vanzelfsprekend is. Je kunt in een situatie terechtkomen waarvoor je niet kiest. Ik wilde wat terug doen. Maar wat dan en hoe dan? Ik bedacht de hondencursus voor minima. Van mijn twee werelden maak ik één en zo is de cirkel rond.”

Van Duinen is gestopt met haar baan bij de hondenschool en richt zich nu volledig op het opzetten van haar eigen hondencursus. Via een vriendin kreeg ze contact met Hans Huiting van MFC De Stroming. Van Duinen: ,,In een gesprek van hooguit een half uur was het geregeld! Huiting was enthousiast en regelde een leslokaal en alles wat nodig was. Hier kan ik terecht voor een proefperiode van drie maand. Eenmalig is de cursus niet. Afhankelijk van de animo – er zijn gelukkig al flink wat aanmeldingen hoorde ik - komt er in januari een vervolg. Maar eerst oktober afwachten, dan ga ik van start. Ik kan niet wachten!”

Belangstellenden kunnen zich voor de cursus aanmelden via hondbewustingroningen@gmail.com.