FC Groningen wacht week van de waarheid

GRONINGEN FC Groningen speelde op 26 januari tegen Ajax de mooiste wedstrijd van het voorbije, voortijdig afgebroken seizoen. Veertien spelers versloegen de tegenstander van zondag op basis van strijd en wilskracht met 2-1. Acht maanden later zijn zeven van die veertien spelers vertrokken.

FC Groningen heeft nog een week voor meer adequate vervanging.

Zes vertrekkers zochten hun heil in het buitenland. Alleen Django Warmerdam bleef de eredivisie trouw. De linksback ging naar FC Utrecht. Deyovaisio Zeefuik en Ajdin Hrustic zetten hun loopbaan voort in Duitsland bij Hertha BSC en Eintracht Frankfurt. Kaj Sierhuis voetbalt nu bij Stade Reims in Frankrijk, huurling Joel Asoro bij Genua in Italië. Mike te Wierik is bij Derby County actief op het tweede niveau van Engeland, terwijl Samir Memisevic ergens in China zijn geld telt. FC Groningen is onderhand een goede opstap naar een internationale transfer. Dat bleek een jaar eerder ook al toen Handwerker, Reis Chabot en Mahi een buitenlandse club vonden.

Vertrek compenseren

Dit seizoen staat tegenover het vertrek van zeven kernspelers - we rekenen het vertrek van de reserves Amir Absalem en Tom van de Looi en de alweer vertrokken Sierhuis-opvolger Daishawn Redan niet mee - de komst van zes spelers. Om het vertrek van de verdedigers Zeefuik, Te Wierik, Memisevic en Warmerdam te compenseren haalde technisch directeur Mark-Jan Fledderus drie vervangers: Damil Dankerlui, Wessel Dammers en de Spaanse huurling Miguel-Angel Leal. De getalsmatig onvolledige vervanging biedt talenten als Leonel Miguel (19), Görkem Can (20) en Thomas Poll (19) de kans om meer speeltijd te vergaren. De eerste indruk na een reeks oefenduels en drie competitieduels is wel dat FC Groningen er verdedigend niet op vooruit is gegaan. Of Fledderus er aanleiding in ziet om zijn verdediging verder te versterken, wachten we af.

Creative impuls

Al vroeg in de transferperiode leek de jonge technisch directeur het middenveld van een creatieve impuls te voorzien met de aankoop van Mark Diemers. Maar de Fries koos op het laatste moment voor Feyenoord. Even leek het erop dat Arjen Robben de nieuwe ‘10’ zou worden, maar het optimisme over de inzetbaarheid van de topspeler heeft de laatste maanden toch wel een knauw gekregen. Dat Robben in sportief opzicht nog niet veel heeft kunnen betekenen, komt misschien niet als een grote verrassing, maar stiekem had menigeen toch op meer gehoopt.

Na het vertrek van Ajdin Hrustic is de behoefte aan de komst van een creatieve middenvelder alleen nog maar meer gegroeid. Abdou Harroui (22) van Sparta zou in de vacature kunnen voorzien, maar de Rotterdammers vragen de ‘hoofdprijs’ voor de fysiek sterke en technisch vaardige speler. Zoals Fledderus zelf ook probeert het onderste uit de kan te halen.

De technisch directeur is ook nog niet geslaagd in zijn missie om een veel scorende spits aan te trekken, want Jörgen Strand Larsen is dat niet. Wel kan de jonge Noor zich ontwikkelen tot een sterk aanspeelpunt.

FC Groningen wil heel graag aansluiting vinden bij de subtop. Of die doelstelling op korte termijn reëel is, weten we maandag laat. Want dan sluit de transferperiode.