Burgemeester Schuiling van Groningen doet beroep op supermarkten, tuincentra en bouwmarkten in strijd tegen corona: 'Maak winkelkarren weer schoon en geef kwetsbare mensen ruimte'

In Groningen gaat er strenger op worden toegezien dat bouwmarkten, tuincentra en supermarkten zich houden aan de coronaregels. Wie dat niet doet, riskeert sluiting.

Dat heeft burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, woensdag gezegd. Hij sprak tijdens een persconferentie van een verzwaring van de regels die nodig is omdat het aantal besmettingen blijft oplopen.

Koen Schuiling. Foto: Gemeente Groningen/Deborah Roffelte

Niet teveel mensen

Zaken in de detailhandel moeten er voor blijven zorgen er niet teveel mensen binnen zijn, zegt Schuiling, en ook de winkelkarren en -manden weer gaan schoonmaken. Ze moeten zich volgens de burgemeester blijven inspannen om kwetsbare mensen voldoende ruimte te bieden. Daarvoor kunnen supermarkten, tuincentra en bouwmarkten het beste gaan werken met speciaal gereserveerde tijdsblokken, denkt de burgemeester.

Hij vindt dat een aantal zaken zich nu al ‘voorbeeldig’ gedraagt en noemt bijvoorbeeld de Zweedse meubelgigant IKEA. ,,Net als bij de horeca zullen we eerst in gesprek gaan en een waarschuwing geven. Wie echt weigert zich aan de regels te houden, kan in een extreem geval gesloten worden.’’

Uitzondering voor cultuurgebouwen: meer dan 30 mensen welkom

Schuiling gaf tijdens de bijeenkomst aan dat 13 culturele instellingen in de stad en provincie met een nieuwe noodverordening juist worden ontzien wat betreft coronamaatregelen. Zij mogen meer dan dertig mensen per zaal blijven ontvangen, onder voorwaarde dat er na 22:00 geen eten en drinken meer wordt verkocht.

Het gaat om Theater Geert Teis in Stadskanaal, vanBeresteyn in Veendam, de Klinker in Winschoten, Kielzog in Hoogezand, de Molenberg in Delfzijl, het Barontheater in Opende, en in de stad Groningen om het Forum, Vera, Simplon, Grand Theatre, Martiniplaza, de Oosterpoort en de Stadsschouwburg.

‘Grote waarde’

Schuiling sprak van ‘panden van grote waarde’, die bovendien goed in staat zijn gebleken om de logistiek in en om hun zalen in goede banen te leiden. Daarom is voor deze dertien instellingen een uitzondering gemaakt op de coronaregels.

Voor bioscopen - waar ook de filmzalen in het Forum onder vallen - is volgens Schuiling nog geen eensluidend beleid. ,,We willen daar één lijn in formuleren, maar die is er nog niet. Dus er geldt nu dat er per zaal dertig personen kunnen zitten, en ook daar sluit om 22:00 de bar.”

Anderhalve meter afstand

De burgemeester gaf aan dat horecagelegenheden zoals het Prinsenhof in de stad en Van der Valk in Hoogkerk weliswaar grote ruimtes tot hun beschikking hebben, maar dat per ruimte 30 mensen zijn toegestaan. Schuiling benadrukte dat bezoekers hoe dan ook anderhalve meter afstand moeten kunnen houden. ,,Café Hammingh beschikt bijvoorbeeld wel over drie zalen, maar die zijn te klein om dertig mensen per ruimte te ontvangen.’’

De burgemeester maakte ook bekend dat in de stad het afgelopen weekend twee horecabedrijven zijn gesloten vanwege het overtreden van de coronaregels. Vanaf komend weekend gaat een horecabedrijf dat de regels overtreedt, twee weken lang dicht in plaats van één.

Dat dient vooral om de steeds zwaardere druk op de handhaving te verlichten, verklaart Schuiling. ,,We zijn qua werk eigenlijk al over de top heen, meer kunnen we niet aan.’’ Om dezelfde reden is er de komende weken geen ruimte voor extra ontheffingen. ,,Dit is het voorlopig even. Belast onze organisatie de komende weken niet met extra aanvragen, want wij hebben de handen vol.’’