Groningen: Woonerf Lodewijkstraat blijft nog wel even 'fietssnelweg'

Ingrijpende maatregelen om het drukke fietsverkeer door de Lodewijkstraat in Groningen te remmen, zijn voorlopig niet aan de orde.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-gemeenteraadslid Rik van Niejenhuis. Die dringt aan op maatregelen tegen het intensieve en bovendien steeds snellere fietsverkeer door de straat. Bewoners voelen zich er niet meer veilig.

Oplossing is in de maak, maar neemt tijd

Officieel is de Lodewijkstraat een woonerf, maar het is ook onderdeel van de hoofdfietsroute tussen het zuiden van de stad en het centrum. Er wordt gewerkt aan plannen om die te verleggen naar de andere kant van het spoor, als onderdeel van de nieuwe fietsstraat die wordt ontwikkeld langs de Helperzoom.

Voorlopig alleen borden: maximaal 15 km/u

Zolang die oplossing op zich laat wachten, kan de gemeente volgens B en W niet veel meer doen dan extra verkeersborden plaatsen om fietsers erop te wijzen dat er niet harder door de straat mag worden gereden dan 15 kilometer per uur. Na de klachten uit de Lodewijkstraat kijkt Groningen nu wel of de nieuwe fietsstraat deels sneller kan worden gerealiseerd.