Uitnodiging Chakor valt verkeerd in buurten rond Stadspark

GRONINGEN De uitnodiging namens wethouder Glimina Chakor aan buurtbewoners om mee te praten over het Stadspark valt verkeerd in buurten rondom het Stadspark. De actiegroep Stadspark Natuurlijk! heeft een brief op poten verstuurd aan de wethouder.

In de op 30 september aan betrokken buurtbewoners verstuurde mail wordt toegezegd dat de omwonenden van de Drafbaan binnenkort een brief krijgen waarin het evenementenbeleid van de gemeente Groningen wordt uitgelegd. ‘De gedachte hierachter is blijkbaar dat als de omwonenden maar eenmaal snappen hoe het evenementenbeleid in elkaar zit, zij vrede hebben met de situatie en geen overlast meer zullen ervaren, of er althans niet meer over zullen klagen,’ schrijft de actiegroep.

De actiegroep is opgericht omdat het stadsbestuur de drafbaan Stadspark wil omtoveren tot het ‘groenste evenemententerrein van Nederland’. Daarmee zou Groningen aantrekkelijk moeten worden voor de grootste wereldsterren die hier hun concerten zouden moeten gaan geven. In de buurt valt dit verkeerd. Men voelt zich gepasseerd omdat een klankbordgroep druk bezig was om een visie op het stadspark te ontwikkelen. Men voelt zich overvallen omdat die klankbordgroep nog niet klaar was. Verder vreest men in de buurten Buitenhof, Corpus den Hoorn, Grunobuurt, Laanhuizen en Zeeheldenbuurt overlast door een gedurende de zomer onafgebroken stroom aan feesten en mega-evenementen in het Stadspark.

In de uitnodiging aan de buurtbewoners wordt juist die overlast weggepoetst, meent Stadspark Natuurlijk. ‘Wel worden wij van harte uitgenodigd om mee te gaan denken over allerlei technische zaken die met de evenementen zelf te maken hebben, zoals stroom, water, wifi, inrichting van het terrein en financiën. Ook mogen we mee gaan denken over bijvoorbeeld duurzaamheid (energievoorziening, afvalscheiding, toepassing van materialen), verkeer (bereikbaarheid voor verschillende vervoersmiddelen), inrichting van het terrein en het hanteren van mogelijke overlast. Overlast wordt als laatste in dit rijtje genoemd en dan ook nog eens voorafgegaan door het bijvoeglijk naamwoord ʻmogelijke’. Dit geeft aan dat het voorkomen van overlast blijkbaar geen prioriteit heeft’.

Met de uitnodiging ondermijnt wethouder Chakor het toch al geringe draagvlak in de buurten, schrijft de actiegroep. Voor de buurten heeft het aantal dagen dat er iets georganiseerd mag worden in het Stadspark prioriteit, daarnaast willen de buren van het park meepraten over het indammen van de overlast van geluid en van bezoekers.