Stadse Fratsen - Kapwoede

GRONINGEN De kapwoede in de stad is ongeëvenaard. Aan de Hunzeboord bakken ze het momenteel wel heel erg bruin. Daar is een imposante groenstrook gerooid die zich uitstrekte over honderden meters.

Niks meer van over. De wandelaars in het gebied tussen Ulgersma en De Hunze hadden uitzicht op groen en kijken nu uit op de achterkant van zo ongeveer het meest shabby bedrijventerrein van Groningen. Er gingen 280 bomen tegen de vlakte. De dikke stammen worden verpatst, de rest gaat in de papierversnipperaar. Vogels, vleermuizen en andere beesten moeten maar zien waar ze nu onderdak vinden. Voor de 280 gevelde bomen komen er 127 terug. Over tien (!) jaar is er weer een bomenwand die vergelijkbaar is met wat er net gerooid is.

Het is de vraag hoe dit zich allemaal verhoudt tot de gemeentelijke plannen om jaarlijks duizend nieuwe bomen te planten. En wat zegt dat aantal? Als er aan de ene kant sprietjes worden teruggeplant en aan de andere kant massale kaalslag van volwassen bomen plaatsvindt, dan is de stad onder de streep niet groener. Een trouwe lezeres van deze rubriek spitte de vergunningen door die dit jaar zijn afgegeven waarin het woord ‘boom’ voorkomt: tot 22 september komt ze tot dik 1300 te kappen bomen (waaronder zeven monumentale en zes potentieel monumentale).

Natuurlijk ontkom je er in Groningen niet aan om geregeld een boom te kappen. We wonen tenslotte in de stad, niet in een bos. Maar misschien is het slim om meer in te zetten op onderhoud van bomen dan op het vervangen van flinke bomen voor armetierige sprietjes. Zelfs al zijn het er duizend.

Is het dan allemaal alleen maar kommer en kwel? Nee. Deze week gaan er zestien populieren tegen de vlakte in Selwerd. Er komen zeventien bomen voor terug. En wat voor bomen: zes lindes, drie platanen, drie honingbomen, twee moeraseiken en drie zomereiken. Zou mooi zijn als de deerniswekkende Hunzeboord ook met zo’n rijk en gevarieerd palet aan bomen word bedeeld...

Door Bram Hulzebos