Drumbeest stelt zich voor

VEENDAM Voor een klein publiek liet zaterdag drumdocent Joost van Soest van de Muziek-, Dans, en Theaterschool (MDT) van zich horen. Samen met zijn band Blues Juice stelde hij zich als docent van de MDT voor aan het publiek.

Het concert is het eerste in een reeks van meerdere voorstellingen van docenten in de diverse muziekstijlen. Ze spelen met hun eigen bands en ensembles om hun leerlingen eens te laten horen wat ze zelf graag spelen, en om nieuwkomers wegwijs te maken in het aanbod van de MDT.

Normaal presenteert de MDT zich ook tijdens de Pruiverij als opening van het theaterseizoen. Dat heeft vanwege Covid-19 geen doorgang kunnen vinden. Als alternatief heeft de Muziekschool de MDT Pruiverij concertreeks bedacht.

Bij de concerten mogen dertig mensen naar binnen en op gepaste afstand plaats nemen. Ongeveer tien bezoekerswoonden het concert bij. Zo ook een leerling van Joost van Soest, vol enthousiasme over het fantastisch optreden van zijn drumdocent. Veel of weinig publiek, de band heeft niet op halve kracht gespeeld.

Nummers werden ten gehore gebracht uit het eerste album ‘Blues Juice’. ,,Blues Juice is een knipoog naar het verdrinken van je zorgen als je de blues hebt, maar ook naar het sappige van de funk die er altijd weer in opduikt. Ze omschrijven de stijl zelf het liefst als brunk. Het is schatplichtig aan bluescoryfeeën als SRV, maar ook Jimi Hendrix is onmiskenbaar aanwezig. Verder veel 70’s funk/soul en vette rock à la Rage Against The Machine. De stem van onze zangeres doet ook weer denken aan Janis Joplin en Betty Davis.”

MDT docent Joost van Soest: ,,We zijn ooit als ad hoc project gestart voor de ‘Asser Blues Night’. Willem Pelupessy kende ik nog van een andere band. Hij organiseerde samen met Woody Vermeltvort elk jaar een optreden met een andere drummer en zanger of zangeres. In het begin speelden we nog covers, maar de chemie was onmiskenbaar. De tent stond op zijn kop.”

,,Een jaar later kwam Woody Vermeltvort (gitarist) met het idee om eigen werk te gaan spelen. Drie nummers waren al klaar. Met zeven nummers hebben we weer op diezelfde Blues Night gespeeld. De tent ging wederom op zijn kop. In eerste instantie hadden we een andere zangeres, maar nog voor ons eerste optreden schoof Yasmijn Kramer aan. De rest is geschiedenis.”

Met deze band kan de drumdocent iedere noot spelen alsof het zijn laatste is. ,,Het is een heel hechte club geworden en het voelt als familie. Basgitarist Willem kende ik al van een ander bandje.”

,,Drummer en bassist, ook wel de ‘ritmetandem’ genoemd, is altijd een bijzonder ding. Het is een soort huwelijk. Soms ben je tot elkaar veroordeeld en is het een verstandshuwelijk. En soms is het gewoon pure chemie. Je kunt je instrument laten spreken en je voelt elkaar haarfijn aan. Dat is iets dat niet vanzelfsprekend is. Het was gewoon direct goed.”

Door Henk Drenth