FC Groningen qua punten boven verwachting

GRONINGEN Met zeven punten uit vijf wedstrijden, waarvan drie tegen ploegen die tot de top zes mogen worden gerekend, presteert FC Groningen vooralsnog boven verwachting.

Het aanvalsspel valt echter net als voorgaande jaren tegen. Het elftal van Danny Buijs zorgt nog voor te weinig opwindende momenten.

Vier punten tegen Ajax, PSV en FC Utrecht is een uitstekende oogst voor een ambitieuze maar kwalitatief gezien bescheiden middenmoter als FC Groningen. Menigeen zal op minder punten hebben gerekend. Dat groen-wit tegen genoemde clubs niet de kansen aaneen zou rijgen viel te verwachten, maar ook in de duels tegen minder hoog aangeschreven clubs zoals ADO Den Haag en FC Twente kon het elftal van Danny Buijs tot dusver geen vuist maken. De ploeg komt vaak wel tot veel doelpogingen, maar de meeste schoten en kopballen missen kracht of precisie, en soms beide.

Ook zondag tegen FC Utrecht liet FC Groningen de meeste doelpogingen noteren, maar echt gevaar leverden die niet op. Slechts één van de zestien was binnen de palen. De gasten kwamen tot veertien doelpogingen maar die hadden veel meer inhoud. Doelman Sergio Padt moest vijf keer armen en benen gebruiken om met name Sander van de Streek en Bart Ramselaar van scoren af te houden.

In potentie meer aanvalskwaliteit

Op basis van de kansenverhouding had het betere FC Utrecht de zege zonder meer verdiend. Waren de aanvalsproblemen van FC Groningen de laatste jaren structureel door een te magere bezetting van de aanvalslinie, het is nog te vroeg om te constateren of dat nu ook weer het geval is. Buijs lijkt in potentie over meer aanvalskwaliteit te beschikken dan vorig seizoen maar heeft de pech dat van de vier nieuwe aanvallers alleen centrumspits Jörgen Stand Larsen topfit is. Dat geldt nog niet voor de nieuwelingen Patrick Joosten, Alessio Da Cruz en Arjen Robben. Ook ‘oudgediende’ Gabriel Gudmundsson is nog verre van wedstrijdfit. Alle genoemde aanvallers hebben gemeen dat ze snel of op zijn minst redelijk snel zijn. Doordat ze in de oefencampagne niet inzetbaar waren, heeft de technische staf nog niet kunnen ontdekken welke aanvallers het best bij elkaar passen. Ook hebben ze de vraag niet helpen beantwoorden of er met twee of drie aanvallers moet worden gespeeld.

Tegen FC Utrecht waren het er slechts twee en openbaarde zich een aloud probleem. De spits van FC Groningen ontbreekt het aan ondersteuning vanuit de as en vanaf de vleugels. De enige andere echte aanvaller, linkerspits Joosten, is meer doelgericht dan spitsgericht. De vanaf rechts spelende El Messaoudi mist snelheid en loopvermogen, en aanvallende middenvelder Lundqvist laat zich te snel van de bal zetten.