‘We hebben af en toe een feestje’

GRONINGEN Omwonenden van het Stadspark maken zich boos over de plannen die wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) heeft. De drafbaan moet de groenste evenementenlocatie van Nederland worden. Op de drafbaan zijn 12 ‘herriedagen’ mogelijk die overlast gaan geven, daarnaast zouden er (volgens Chakor) nog eens 12 in de rest van het Stadspark mogelijk zijn.

Kan dat zomaar? En waarom eigenlijk? Tijd voor een gesprek met de wethouder. ,,We hebben ervoor gekozen om af en toe een feestje te hebben.”

Heeft de stad wel behoefte aan twaalf concerten op de drafbaan en nog eens twaalf evenementen waar flink lawaai gemaakt mag worden in de rest van het Stadspark?

,,Nou, Stadspark Live trok vorig jaar 26.000 bezoekers. Ook vanuit Duitsland en België kwamen ze er op af.”

Hoe kunt u pretenderen een groen evenemententerrein te realiseren als de bezoekers zelfs uit Duitsland en België komen? Die komen niet te voet met een ezeltje aan de hand.

,,Je hebt twee zaken. Aan de ene kant de ruwe diamant die het Stadspark is. Veel steden zouden zich in de handen knijpen met een terrein als de drafbaan. Dat is gewoon zo . Alleen we hebben het nooit goed onderhouden. We hebben bewezen dat je hier een evenement kunt houden, dat je hier kaarten kunt verkopen , we hebben bewezen dat het een enorme spin-off heeft in de horeca en de hotels. We hebben hier echt wat liggen. Maar we moeten ook zorgen dat het up to date is. We kunnen niet hebben dat we hier met dieselgeneratoren…”

Die paar dieselgeneratoren, dat is toch peanuts vergeleken met de reisbewegingen die je uitlokt door hier giga-evenementen te organiseren?

,,Ja maar weet je, dat hou je niet tegen. Als ze hier niet komen dan komen ze wel naar Amsterdam.”

Daar kun je ze qua duurzaamheid beter hebben. Dan landen ze op Schiphol, nemen de tram en ze zijn er.

,,Dat is natuurlijk flauwekul. Het gaat om twaalf geluidsdagen. Twaalf. Daar hebben we het over.”

Twaalf op de drafbaan en twaalf in de rest van het Stadspark. Toch?

,,Inderdaad. Toen we het plan voor de drafbaan als groenste evenementenlocatie van Nederland naar buiten brachten in juni was ik enthousiast en blij. Ik was wel erg verrast over de weerstand. Ik heb direct gezegd: ik wil snel met die mensen rond de tafel. Er was onduidelijkheid over wat er gaat veranderen. Misschien moeten we het beter uitleggen.”

Enthousiasme is mooi, maar u bent wethouder van Groningen, het is niet dat u jurkjes verkoopt bij C en A.

,,Waarom bij C en A? Mag het ook ergens anders?”

Vanzelfsprekend. Maar die onduidelijkheid is er nog steeds. Ik hoor u net opnieuw zeggen: 12 lawaaidagen op de drafbaan, 12 lawaaidagen in de rest van het Stadspark.

,,Maximaal. Klopt.”

Maar de bestemming van de rest van het Stadspark is groen. Het bestemmingsplan voorziet helemaal niet in 12 geluidsdagen in de rest van het Stadspark.

(Stilte).

Het verhaal is in de buurten niet duidelijk, maar zelfs de burgemeester had het kennelijk niet helder op de bril toen vorig jaar het Terrassenfestival zomaar door kon gaan. Na een bezwaarprocedure gaf hij toe dat er volgende keer een omgevingsvergunning afgegeven moet worden.

,,Van het Terrassenfestival is inderdaad overlast ondervonden. Naar aanleiding daarvan hebben we gezegd we willen nu een locatieprofiel maken voor het Stadspark.”

Een locatieprofiel is prachtig, alleen er ligt gewoon een bestemmingplan.

,,Er is ook evenementenbeleid. Op basis daarvan is gezegd: er kunnen evenementen plaatsvinden in de rest van het Stadspark. Waar we wel allemaal niet rekening mee moeten houden! Met natuur, met veiligheid, ecologie. Dat is echt een gigantisch boekwerk. Daar wordt serieus per evenement naar gekeken.”

Uw plannen met de rest van het Stadspark fietsen dwars door het bestemmingplan heen.

,,Daarover willen we het hebben met de inwoners.”

Is dat niet een beetje laat? Er liggen nu toch voldongen feiten?

,,Nee dat is helemaal niet laat! We doen wat we al deden. Het verhaal gonst nu dat we 365 dagen in het jaar herrie in het Stadspark gaan maken.”

Niet het hele jaar. Wel van het vroege voorjaar tot diep in de herfst…

,,Dat is niet waar. Er zijn ook afspraken over rustdagen. Daar zijn duidelijke afspraken over.”

Op die dagen rijdt er weer van alles rond om het volgende evenement af te breken of op te bouwen.

,,Het bestemmingsplan voor de drafbaan staat niet ter discussie. Ik denk dat het goed is om met de bewoners te bekijken hoe we met het groenste evenemententerrein van Nederland kunnen realiseren. We willen mensen uitdagen om daarover na te denken.”

Er ligt een businessplan op grond waarvan u zegt we gaan volle kracht vooruit. Een parel. Blij en trots.

,,Dat is ook zo! Trots op!”

Maar die businesscase is boterzacht.

,,Wij vinden hem niet boterzacht.”

Ik heb het toch even nagevraagd bij Maarten Hoekstra, dé autoriteit op dit gebied en die zegt: voor dit businessplan krijgt een eerstejaars geen voldoende. Maar u baseert er wel uw volgende stap op.

,,Volgens mij pakken wij het proces goed aan. Ja, ik ben trots op dit plan. Als je geen trots hebt dan zal ook niemand geloven in wat je te verkopen hebt. Daardoor krijgen wij de organisatoren zover dat ze miljoenen durven te investeren in deze regio. Ze nemen echt risico. Als we het gaan doen, willen we het goed doen. Wat we willen is toch helemaal geen gekkenwerk? Er wordt toch niks nieuws gebouwd?”

Het is wel opmerkelijk dat u als de wethouder van 1000 bomen per jaar erbij de natuurwaarden in het Stadspark op z’n zachtst gezegd onder druk zet.

,,Daar houden we rekening mee.”

Dat gelooft u toch zelf niet? 130 decibel op het podium. Dat is een straaljager. Twaalf dagen per jaar. Maar kan ook 24 worden als het aan u ligt.

,,Wij veranderen niks. We verhogen niks.”

Maar u legt de rode loper uit voor veel meer overlast.

,,Binnen de bandbreedte die we hebben vastgelegd. Punt. Punt. Punt! Meer ga ik er ook niet over zeggen. Je bent heel erg aan het zoeken: dat wij gaan zitten aan het bestemmingplan, gaan zitten aan locatieprofielen gaan zitten aan spelregels. Dat is niet aan de orde.”

,,Door de drafbaan te upgraden trek je kwalitatief goede organisatoren. Die weten hoe je zaken aan moet pakken. Die kunnen er voor zorgen dat er minder vervoersbewegingen zijn. Dat de CO2 minder wordt omdat je die dieselgeneratoren…”

Dat verhaal over die dieselgeneratoren! Is dat geen greenwashing? Mensen komen van over de hele wereld.

,,Geen evenementen is de meest duurzame variant. We hebben er voor gekozen om af en toe een feestje te hebben. En dan wel met de hoogste kwaliteit. Scholten heeft het Stadspark ook niet alleen bedoeld als rustoord. Vroeger kwamen er duizenden mensen af op de draverijen. Die rol is nu overgenomen door evenementen.”

De buurten rond het Stadspark hebben niet alleen overlast van lawaai van de drafbaan en de rest van het Stadspark, maar ook van de concerten op het Suikerunieterrein. Wordt het niet wat veel?

,,Wat de een veel vindt, vindt de ander weinig.”

Naschrift: Na het afnemen van dit interview kwam het stadhuis met de uitleg dat de gemeente de zogenaamde 12-dagenregeling hanteert. Die zou de 12 ‘herriedagen’ in het Stadspark (buiten de drafbaan) mogelijk maken. In 2017 maakte de Raad van State al gehakt van deze redenering. De regeling is een toelichting op het bestemmingsplan. Deze toelichting maakt geen deel uit van het bestemmingsplan en er kan, aldus de Raad van State, daarom geen bindende betekenis aan worden toegekend.

Door Bram Hulzebos