Marjan Brouwers schrijft huiveringwekkende toekomstroman

GRONINGEN. De Groningse schrijfster Marjan Brouwers debuteert met een spannende roman over de toekomst van Groningen en Drenthe: Leegland. Pure fictie, maar bepaald niet losgezongen van de realiteit en een mogelijke toekomst van het noorden.

Klimaatrampen, overstromingen, terreurdreiging en als klap op de vuurpijl een dodelijk virus. Dat zijn de omstandigheden waaronder het verhaal van Leeghand zich afspeelt. Eigenlijk is Nederland vanaf Zwolle naar beneden verwoest. Alleen in het noordelijke deel, in Leegland, is er hoop op een beter leven. De Geheime Dienst is overal en veiligheid is ver te zoeken. Een spannend verhaal over ontsnapping, achtervolging en een ijzeren wil om Leegland te bereiken.

Het eerste deel van haar verhaal schreef Marjan in 2015. Aardbevingen schudden toen al een paar jaar de grond in Groningen, Trump kwam op en er werd steeds meer bekend over extreem weer en klimaatverandering. „Ik maakte me toen al zorgen over wat die ontwikkelingen allemaal teweeg zouden kunnen brengen”, zegt Marjan. „Stel dat er geen fossiele brandstoffen meer zijn, de zeespiegel nog verder stijgt zodat Nederland helemaal onder water komt te staan? Met dat soort gedachten kwam ik uiteindelijk met het idee voor deze verhaallijn. Helemaal niet om met het vingertje te wijzen maar om die ontwikkelingen te gebruiken voor een spannend verhaal.”

Het dodelijke virus had Marjan al in haar verhaal verwerkt voordat corona de wereld ging beheersen.„Dat was wel gek. Alsof de werkelijkheid mijn verhaal inhaalt”, vertelt ze. „Wie had ooit kunnen denken dat corona nu heel veel dingen tot stilstand brengt?”

Leegland is het solodebuut van Marjan Brouwers. In 2016 bracht ze samen met Jeannette van Ditzhuizen de roman ‘Ren, Janine, ren uit!’. Twee jaar later schreef ze in opdracht van en in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen, het boek Van ‘Meester tot Master’.

Door Ineke Bos