Bomenkap: Poffert voelt zich gepiepeld

DE POFFERT Verbijsterd liep Kees de Bock uit De Poffert zaterdagmiddag rond op het terrein bij de elektriciteitscentrale Vierverlaten. Tientallen bomen werden daar zaterdag gerooid.

Samen met zijn buurmannen Pieter Wijma en Wessel Bergsma zit De Bock als betrokken buurtbewoner in een klankbordgroep die zich bezighoudt met herinrichting van het gebied waar de krachtcentrale Vierverlaten is gevestigd.

Er verandert hier het nodige omdat de verouderde hoogspanningslijnen tussen Eemshaven en Vierverlaten worden vervangen voor zwaardere examplaren. Het hoogspanningsstation in Vierverlaten wordt fors uitgebreid en verdubbelt in omvang. Als de ombouw klaar is, staat bij Hoogkerk ‘de grootste meterkast van Nederland’.

De Bock ergert zich. De ontwikkelingen op Vierverlaten en op het bedrijventerrein Westpoort tussen de gemeenten Groningen en Westerkwartier volgen elkaar in rap tempo op. Maar de activiteiten van de klankbordgroep, waarin mede bepaald wordt op welke manier de buurt enigszins gecompensserd kan worden, liggen sinds de zomer stil, zegt De Bock. ,,Krachtcentrale, windmolens en bedrijfsvestigingen etc. in Westpoort nabij de Poffert en Vierverlaten zijn aan de orde van de dag. De bouw en de vernieling van de natuur gaat in rap tempo door. Daar ligt het niet aan. Alles volgens plan. Maar de compensatie voor de buurt in de vorm van wat dan ook heeft zelden zo stil gelegen.”