‘In coronatijd helpen mensen elkaar graag’ | Hulpvraag en hulpaanbod komen samen op wehelpen.nl

GRONINGEN Een gat in de muur boren voor het ophangen van een schilderij, de hond uitlaten, even een praatje willen maken. Wie hulp nodig heeft, of juist een ander wil helpen kan terecht op groningen.wehelpen.nl.

Hulpvraag en hulpaanbod komen samen op de site wehelpen.nl. ,,Juist nu in coronatijd zien we een explosie aan mensen die graag een ander willen helpen. ‘Als de nood het hoogst is, is redding nabij’. Een spreekwoord, maar het is echt zo. Mensen helpen elkaar graag”, zegt Petra Brouwer community manager van wehelpen.nl.

Wijzelf, dat is de overkoepelende organisatie van wijhelpen.nl, zorgt voor een digitaal platform om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Wie hulp nodig heeft bij een kleine klus thuis of in de tuin, eindelijk een keer de deur uit wil voor een wandeling maar niet alleen, plaatst een oproep op wehelpen.nl. Anderen die juist hulp willen bieden, zetten hun aanbod op dezelfde site. ,,Mensen doen dit gewoon, omdat het een goed gevoel geeft om een ander te helpen. Ze hoeven er niets voor terug. Soms krijgen ze reep chocola als dank. Mooi toch! Groot kluswerk als de aanleg van een oprit zien we liever niet. Dat verwijzen we door naar andere sites.”

Het idee voor wijhelpen.nl is van Coen van der Steeg. Hij raakte zo’n tien jaar geleden in de kreukels door een auto-ongeluk. Het daarop volgende revalidatieproces eiste nogal wat van zijn gezin, merkte hij. Wie gaat er koken, wie helpt met het huishouden?, vroeg Van der Steeg zich af. Hij zocht hulp voor een paar kleine klussen en dat sloeg aan: mensen genoeg die wilden meehelpen. Zijn initiatief groeide uit tot een landelijk netwerk dat ook in de stad Groningen actief is.

Particulieren en organisaties

Organisaties die hulpvragen uitwisselen bestonden al. Dat particulieren dat onderling nu ook kunnen is het nieuwe aan sociale onderneming wijhelpen.nl, weet Brouwer. Zij zorgt dat naast particulieren ook maatschappelijks organisaties in de stad Groningen zich aansluiten bij de site. Bijvoorbeeld de gemeente Groningen, UMCG, Humanitas en de WIJ-teams in de stad werken mee. ,,Ik zoek een brede samenwerking. Neem Cosis, een organisatie die thuishulp biedt aan mensen met een beperking of handicap, het heeft een eigen netwerk voor haar mensen die zelf niet klussen of daar geen tijd voor hebben. Ik ben aan het regelen dat ook Cosis op onze website een plek krijgt.”

Brouwer ziet op het moment een duidelijke verschuiving in de hulpvraag. Doorgaans gaat het om de gewone klussen thuis, nu in coronatijd doet eenzaamheid zich gelden. ,,Mensen zien elkaar nog nauwelijks. De buurthuizen zijn dicht, klaverjassen kan niet meer. Het sociale contact met de omgeving lijkt verloren te gaan. Niet alleen ouderen, ook veel studenten zitten alleen thuis.” Brouwer start binnenkort met ‘Belmaatjes’. ,,Gewoon weer eens een stem horen van een ander. Even bellen met elkaar: ‘hoe is met je?’. Het is een actie voor de bestrijding van eenzaamheid’’, legt Brouwer uit.

Besloten hulpnetwerk

Binnen wijhelpen.nl, inmiddels een groot landelijk netwerk, is het oorspronkelijke kleine idee van initiatiefnemer Van der Steeg nog steeds terug te vinden. Gebruikers kunnen een ‘besloten hulpnetwerk’ aanmaken voor een hulpvraag in eigen kring. Brouwer: ,,Stel je vader of moeder ligt in het ziekenhuis. In de praktijk zie je vaak dat het bezoek tegelijkertijd komt, zal je zien dat op een ander moment niemand aan het bed staat. Met een e-mail worden familie en kennissen uitgenodigd voor zo’n besloten groep. Met de agenda verdeel je het ziekenhuisbezoek, maar ook wie op het huis past, de hond uitlaat. En na thuiskomst wie de boodschappen doet, meegaat naar revalidatie en een oogje in het zeil houdt.”

,,Ja, wijhelpen.nl is een plek voor iedereen. De site is ook nog lang niet uitontwikkeld, voor de toekomt zijn er plannen en ideeën genoeg”, besluit Brouwer.

Het volgende artikel over wijhelpen.nl verschijnt binnenkort in de Groninger Gezinsbode.

Wehelpen.nl is een digitaal platform voor het bieden, vragen en organiseren van gratis hulp. Hulp nodig bij een klus? Wil je een klus doen voor een ander? Meer informatie e-mail groningen@wehelpen.nl, website groningen.wehelpen.nl. Telefonisch spreekuur maandag 9.00 tot 12.00 uur, woensdag 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag 9.00 tot 12.00 uur op nummer 050-5878458.