5x tips voor het kopen van een scooterhelm

Aangeboden door: helmonline.nl

Natuurlijk wil je een mooie helm voor bij je scooter, het liefst eentje die er qua stijl en kleur perfect bij past. Maar er zijn ook nog andere factoren belangrijk om op te letten als je een nieuwe helm gaat aanschaffen. Er is zoveel aanbod, dat het soms lastig is om te kiezen. Wij helpen je op weg met vijf handige tips voor het kopen van een scooterhelm.

1. Wat voor scooterrijder ben jij?

Rijd je vaak langere stukken buiten de bebouwde kom (hogere snelheid) of rijd je voornamelijk kleine stukjes in de stad? Rijd je de hele winter door, of stal je jouw tweewieler in de schuur of garage zodra het koud wordt? Dit soort punten zijn belangrijk voor je helmkeuze. Rijd je alleen kleine stukjes met mooi weer, dan is een jethelm of fashionhelm waarschijnlijk het prettigste, maar als je dagelijks langere afstanden rijdt en ook tijdens de koude maanden, dan is een integraalhelm veel comfortabeler. Een systeemhelm, met opklapbaar kinstuk, zit daar een beetje tussenin.

2. De juiste maat

Een tweede punt wat erg belangrijk is, is de pasvorm en de maat. Een scooterhelm die te groot is, is gevaarlijk omdat hij achterover kan schuiven en het gevoel geeft dat hij afvliegt. Maar een te kleine helm is ook echt niet fijn. Door de druk krijg je hoofdpijn en dat is erg oncomfortabel rijden! 

3. Extra's

Heb je eenmaal bepaald welk model voor jouw het beste is, dan kan je gaan kijken naar de extra kenmerken die sommige helmen bieden. Wil je bijvoorbeeld graag bereikbaar zijn tijdens het rijden, of gebruik je vaak navigatie, dan is het erg praktisch om een helm met uitsparingen voor Blue Tooth apparatuur te nemen. Je kunt dan telefoneren en de aanwijzingen van de navigatie horen terwijl je onderweg bent.

4. Tweedehands? Beter niet!

Een tweedehands helm lijkt misschien heel voordelig, maar kan grote gevolgen hebben. Je weet namelijk niet wat er met die helm gebeurd is. Als hij gedragen is tijdens een ongeluk, of is gevallen, kan er een onzichtbare beschadiging in zitten. Kom je dan zelf ten val of raak je onverhoopt betrokken bij een ongeluk, dan kan de helm barsten en biedt veel minder veiligheid.

5. Let op het ECE keurmerk

Let er bij de aanschaf op dat je helm een ECE keurmerk heeft. Voordat een helm die krijgt toegekend, wordt hij streng getest op verschillende punten. Met zo'n keurmerk weet je zeker dat hij veilig is én dat het is toegestaan hem op de openbare weg te dragen. Heeft je helm dit keurmerk niet, dan is dat niet alleen onveilig: je kunt bovendien een fikse boete krijgen!

Wanneer het tijd is voor een nieuwe helm, zijn dit de punten waar je op moet letten, nog vóór je gaat kijken naar de looks. Als je deze factoren allemaal in acht hebt genomen, kom je vanzelf bij een aantal mogelijkheden uit en dáár kan je dan de helm uit kiezen die je het mooiste vindt!