FC Groningen kan dus wel goed aanvallen

GRONINGEN ‘FC Groningen qua punten boven verwachting. Maar aanvalsspel ploeg Danny Buijs vooralsnog onder de maat’. Dat kopten we een week geleden.

Tegen Fortuna Sittard waren zondag zowel het resultaat als het spel van FC Groningen dik in orde. Een aanvallende wijziging in de opstelling pakte uitstekend uit.

Danny Buijs had middenvelder Ramon Pascal Lundqvist na enkele mindere beurten vervangen door de in de basis debuterende Alessio Da Cruz. De lange aanvaller maakte vanaf de rechter vleugel een uitstekende eerste indruk. Hij is snel, technisch vaardig en durft een actie te maken. Na een dubbele een-twee met Ahmed El Messaoudi bekroonde hij zijn veelbelovende debuut bijna met een doelpunt maar doelman Alexai Koselev voorkwam dat.

El Messaoudi was de meest aanvallende schakel tussen de drie aanvallers en de controleurs Azor Matusiwa en Daniël van Kaam, De vaardige en stevige Belg vulde die rol goed in. Hij is balvaster dan Lundqvist die zich vaak te simpel van de bal laat zetten. Met Da Cruz op rechts, Jørgen Strand Larsen in de spits en Patrick Joosten vanaf links stuurde Buijs voor het eerst sinds de openingswedstrijd tegen PSV - toen Arjen Robben en Mo El Hankouri nog de flanken bezetten - drie aanvallers het veld op.

Dreiging

Joosten en Da Cruz zorgden voor veel dreiging van de zijkanten, maar de beste voorzetten kwamen van Bart van Hintum die als het ware als het linkerbeen van rechtspoot Joosten fungeerde. De uitblinkende Van Hintum, die later in de wedstrijd uit een vrije trap voor de bevrijdende 1-3 zorgde, stelde Strand Larsen twee keer in staat om te scoren. De linksback slash linker centrale verdediger heeft nu al drie assists op zijn naam staan. Of waren het er vier?

Bij de eigen goal van Pinas in de wedstrijd tegen ADO kwam de voorzet ook al van Van Hintum. Meer spelers deden in Sittard van zich spreken. Rechtsback Damil Dankerlui bijvoorbeeld. Of de andermaal sterk spelende Ko Itakura, balafpakker Azor Matusiwa. Wessel Dammers speelde op een paar foutjes na solide, maar pakte wel alweer zijn vierde gele kaart. Hij staat nu al op scherp.

Misplaatst

Dankzij de goede resultaten staat FC Groningen na zes wedstrijden zevende. Zaterdagavond wacht de ploeg van Buijs op papier een makkie met de thuiswedstrijd tegen VVV. De club uit Venlo maakte zich tegen Ajax (0-13) volstrekt belachelijk. VVV kan veel beter en liet dat eerder al zien in Emmen (5-3 winst). VVV onderschatten zou dan ook misplaatst zijn.