Stadse Fratsen - Leerzame kritiek (column)

GRONINGEN In Leeuwarden voltrekt zich al enige tijd een ongeluk in slow-motion rond het recreatiegebied annex evenemententerrein De Groene Ster. De overeenkomsten met de perikelen rond het Groningse Stadspark zijn opmerkelijk.

In de Friese hoofdstad heeft de rekenkamer forse kritiek op de manier waarop het stadsbestuur omgaat met festivals op het grote recreatieterrein De Groene Ster. De rekenkamer vindt dat de Friese bestuurders bij het verlenen van vergunningen aan de festivals ‘last had van tunnelvisie, niet open genoeg stond voor de klachten van burgers en de doordrammerig was in het halen van het eigen gelijk’.

Wat wilde het geval? Op de Groene Ster mogen geen festivals worden gehouden volgens het bestemmingsplan. In Leeuwarden veegde men de bestuurlijk billen af met het bestemmingsplan door voortdurend omgevingsvergunningen af te geven. Tegenstanders liepen vervolgens de deur plat bij diverse rechtbanken, de gemeente is inmiddels tonnen kwijt aan de juridische conflicten.

In Groningen dreigt eenzelfde ellende. Wethouder Glimina Chakor wil naast de twaalf herriedagen op de Drafbaan Stadspark nóg eens twaalf herriedagen in de rest van het Stadspark toestaan, zo bevestigde ze vorige week in een interview met de Gezinsbode. Alleen die twaalf herriedagen buiten de drafbaan mogen niet volgens (opnieuw) het bestemmingpslan. In de buurten hebben bewoners veel last van de herriedagen. Twaalf op de Drafbaan is al vrij veel, vinden ze, nog eens twaalf erbij is te gek. De manier waarop wethouder Chakor doordendert met plannen voor het Stadspark, wekt irritatie in de buurt.

Wat het Leeuwarder stadsbestuur vond van het rapport van de rekenkamer? Klassieke reactie van bestuurders en politici die wat leerzame kritiek te verstouwen krijgen. De Leeuwarder bestuurders omschrijven het rapport als ‘framing’...

Door Bram Hulzebos