FC Groningen met echte vleugels meer mans

GRONINGEN Het begin tegen VVV was stroef en het laatste kwarier zelfs ronduit pover, maar daar tussenin speelde FC Groningen zaterdagavond opnieuw zeer aanvaardbaar voetbal.

Met Alessio Da Cruz en Patrick Joosten op de flanken is het aanvalsspel aanmerkelijk verbeterd.

Bij FC Groningen speelden de flankaanvallers de laatste jaren min of meer in dienst van opkomende backs. De buitenspelers moesten naar binnen trekken om ruimte te maken voor opkomende vleugelverdedigers die dan de voorzet moesten geven.

In het elftal dat tegen Fortuna Sittard en VVV speelde, hebben de backs veel meer een ondersteunende rol. Linksback Bart van Hintum heeft dat nog meer dan rechtsback Damil Dankerlui, omdat de rechtsbenige linksbuiten Joosten met zijn mindere linkerbeen niet zo gemakkelijk voorzetten geeft als de rechtsbenige Da Cruz vanaf rechts. Dat Joosten met rechts gemakkelijker schiet, passt of voorzet, weerhield de aanvaller er overigens niet van om met links op fraaie wijze de 1-0 achter de weer herstelde VVV-doelman Thorsten Kirschbaum te schieten.

Maakte de linker vleugelspeler van FC Groningen de 1-0, de rechter vleugelspeler bereidde de 2-0 voor. Jørgen Strand Larsen rondde een breedtepassje van Da Cruz beheerst af. De jonge Noorse spits voerde daarmee zijn seizoentotaal op tot drie goals. Met drie doelpunten in zeven wedstrijden zit hij aardig op schema voor een eindtotaal van vijftien.

Betere eerste helft

Net als in Sittard speelde FC Groningen een betere eerste dan tweede helft. Dat had alles te maken met het conditionele verval van de drie aanvallers. Da Cruz zat er na een uur al doorheen en bij Joosten en Strand-Larsen was niet lang daarna ook het beste ervan af. Viel Gabriel Gudmundsson goed in voor Joosten, Mo El Hankouri kon weer niet overtuigen.

Buijs negeerde de (digitale) smeekbede van veel supporters om Remco Balk te brengen in plaats van El Hankouri met de argumentatie dat hij in de jonge aanvaller uit Zuidhorn geen vleugelspeler ziet. Nu is Balk inderdaad op zijn best als tweede spits of schaduwspits, maar veel minder dan El Hankouri in de huidige vorm zal hij toch niet zijn. Hetzelfde geldt voor een ander talent dat vanaf rechts kan spelen: Tomas Suslov. Maar kennelijk hebben de trainingsprestaties van Balk, Suslov en de niet-geselecteerde Kian Slor hoofdtrainer Buijs en zijn collega’s Alfons Arts en Adrie Poldervaart onvoldoende kunnen overtuigen.

Overtuigen deed wel Azor Matusiwa. De aanvoerder won niet alleen veel duels, hij was ook nog eens sterk aan de bal. Na de rust moest hij het doen zonder zijn vaste partner Daniël van Kaam. Zijn spel leed daar niet onder maar FC Groningen als geheel voetbalde wel minder gemakkelijk. Van Kaam viel uit met een liesblessure. Hopelijk voor het talent én het elftal houdt die hem niet lang aan de kant.