Aanval FC Groningen onvoldoende wedstrijdfit

GRONINGEN Voetbal is geen jurysport anders had FC Groningen zondag zeker punten overgehouden aan het uitduel met Feyenoord.

De Rotterdammers waren alleen op het onderdeel scoren beter dan hun gasten. Laat het daar in voetbal nu om gaan.

Sinds het uitduel met Fortuna Sittard (3-1 winst) laat FC Groningen uit en thuis verzorgd aanvallend voetbal zien. Ondanks het ontbreken van centrumspits Jørgen Strand Larsen (kreeg rust) en rechtsbuiten Alessio Da Cruz (niet fit) trok FC Groningen ook in De Kuip het initiatief naar zich toe. Daarbij geholpen door gastheer Feyenoord dat het liefst toeslaat vanuit de omschakeling na foutjes in de opbouw van de tegenstander.

FC Groningen had in de eerste helft het meeste balbezit en was ook het meest dreigend. De ploeg van invaller-coach Adrie Poldervaart kreeg twee grote kansen. Remco Balk reageerde alert op een misser van Feyenoord-verdediger Marco Senesi en joeg de bal met kracht tegen de lat boven invaller-doelman Nick Marsman.

De tweede grote kans ontstond na een steekpassje van Daniël van Kaam op Patrick Joosten. De gelegenheidsspits kon de bal meegeven aan Remco Balk of aan Gabriel Gudmundsson. Hij koos voor de Zweed, waar een keuze voor Balk de jonge spits vrij voor de keeper had gezet. Door het ontbreken van Strand Larsen en Da Cruz - en het nog altijd niet beschikbaar zijn van Arjen Robben - kozen de trainers net als in de thuiswedstrijd tegen Ajax voor een speelwijze met twee spitsen. Joosten en Balk vormden het spitsenduo, terwijl Ahmed El Messaoudi (rechts) en Gabriel Gudmundsson (links) de flanken bezetten.

Aanvalsspel

Ook met twee spitsen zag het aanvalsspel van FC Groningen er vrij goed uit. Dat wil zeggen in het eerste uur. Net als eerder tegen Fortuna Sittard en in de voorgaande wedstrijd tegen VVV zakte het spelpeil van FC Groningen naarmate de wedstrijd vorderde.

Het verval is te wijten aan de gebrekkige wedstrijdfitheid van bijna alle aanvallers. Strand-Larsen kreeg vrijaf omdat uit zijn fysieke data bleek dat hij na al een half seizoen in Noorwegen tegen overbelasting aanzit. Da Cruz is pas een maand in Groningen en had bij zijn komst zowel een trainingsachterstand als een groot gebrek aan wedstrijdritme. Joosten kwam met een blessure bij FC Groningen en deed in geen enkel oefenduel mee, terwijl Gudmundsson er vele weken uit lag met een knieblessure. Over Robben hoeven we het niet te hebben.

Dan hebben we het over vijf aanvallers die hooguit een uur of nog minder voluit kunnen gaan. Zijn ze alle vijf beschikbaar is er weinig aan de hand, want dan kunnen ze elkaar vervangen. Tegen Feyenoord moest Poldervaart na het uitvallen van Joosten en Balk noodgedwongen een beroep doen op Tomas Suslov en Joël van Kaam, 18-jarige talenten zonder wedstrijdritme doordat vanwege covid-19 de competitie voor beloftenteams is stilgezet.

Was de terugval jammerlijk, het spel van FC Groningen uit het eerste uur geeft hoop op een mooi competitievervolg.