FC Groningen ontvangt verrassend Vitesse

GRONINGEN AZ was vorig seizoen al de uitdager van de traditionele topclubs, FC Utrecht wil dat voorbeeld dit seizoen volgen.

Vitesse, de derde subtopclub van de afgelopen vijf jaren, gaf in de aanloop van dit seizoen minder blijk van hoge ambities maar verrast nu vriend en vijand. Samen met Ajax voert de Arnhemse club de eredivisie aan. Zaterdagavond is Vitesse te gast bij FC Groningen.

Omzet

Vitesse heeft ongeveer dezelfde omzet als FC Groningen, maar geeft jaarlijks zo’n 10 miljoen euro meer uit. Waar groen-wit tekorten van circa 2 miljoen euro via transferwinsten moet zien weg te werken daar dempt in Arnhem de Russische eigenaar Valeri Oyf al jaren een veel groter gat tussen uitgaven en inkomsten. Onopgehelderd is waarom Oyf dat blijft doen. Grote transferwinsten, zoals AZ die wel realiseert, maakt Vitesse immers al jaren niet meer. Integendeel, Tim Matavz en Bryan Linssen, de topscorers van afgelopen seizoen, verlieten de club transfervrij.

Eigenaar Oyf heeft inmiddels wel aangedrongen op bezuinigingen en stelde geen transferbudget beschikbaar om vervangers voor Matavz en Linssen te kopen. De nieuwe Duitse technisch directeur Johannes Spors was daardoor aangewezen op transfervrije spelers en huurlingen. Spors trok in samenspraak met de ook al Duitse nieuwe trainer Thomas Letsch spelers aan die tot dusver uitstekend blijken te voldoen.

Aantrekkelijk aanvallend voetbal

Letsch laat Vitesse aantrekkelijk aanvallend voetbal spelen vanuit een 3-5-2 systeem. De uitblinkers lopen in de as. Doelman Remco Pasveer is 37 jaar en bezig aan zijn derde jeugd. Hij is een van de beste keepers van de eredivisie. Spil in het aanvalsspel is centrale verdediger annex middenvelder Riechedly Bazoer. Bij Bazoer, tegen FC Groningen geschorst, beginnen alle aanvallen.

Op het middenveld speelt oud-FC Groningen-huurling Thomas Bruns in een controlerende rol voor de verdediging. Hij en de Slowaak Matus Bero spelen in dienst van Oussama Tannane die van Letsch alle vrijheid krijgt om zich uit te leven. De oersterke pleintjesvoetballer maakt indruk met zijn powerdribbels en zijn verwoestende schoten.

De Israëlier Eli Dasa en de Duitser Max Wittek bezetten de flanken. Voor de spitsenposities kan Letsch kiezen uit de Belg Lois Openda, de Algerijn Oussama Darfalou, de van Chelsea gehuurde Albaniër Armando Broja en het eigen talent Thomas Buitink.

Het wordt interessant om te zien wat en wie - Dankerlui is geschorst - FC Groningen daar zaterdag tegenover kan stellen.