Universitair Medisch Centrum Groningen opent botulinestraat. Dystoniepatiënten krijgen alle afspraken en onderzoeken op één ochtend

Het Expertisecentrum Movement Disorders van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft vrijdag een botulinestraat, de eerste van Nederland, geopend. Patiënten met dystonie, een neurologische bewegingsstoornis die gepaard gaat met onwillekeurige spiersamentrekkingen, krijgen voortaan op één ochtend alle verschillende afspraken en onderzoeken, die direct worden beoordeeld door de neuroloog.

Patiënten met een focale dystonie - zoals een draainek - of dystonie van de ogen worden vaak behandeld met injecties met botulinetoxine. Deze injecties zorgen ervoor dat de veranderde stand van de nek of het dichtknijpen van de ogen verminderen. Botuline verlamt de spieren gedeeltelijk, waardoor de patiënt minder last heeft van hinderlijke bewegingen.

Het UMCG behandelt jaarlijks meer dan honderd dystoniepatiënten uit het hele land en soms ook uit het buitenland. Tot nu toe moesten zij daarvoor drie keer naar het UMCG komen. De eerste keer om de diagnose te stellen of bevestigen, de tweede keer voor polymyografisch onderzoek waarbij gekeken wordt welke spieren overactief zijn en de derde keer om met botuline behandeld te worden.

Alles op één ochtend

Om dit proces te verbeteren is de botulinestraat ontwikkeld. Patiënten krijgen op één ochtend alle verschillende afspraken en onderzoeken, die direct worden beoordeeld door de neuroloog. Ook wordt er nog dezelfde morgen een behandelplan opgesteld en worden patiënten indien nodig ook direct behandeld met botulinetoxine.

‘Hiermee maken we de zorg voor onze patiënten een stuk efficiënter en patiëntvriendelijker’, stelt neuroloog in opleiding Tjerk Lagrand, één van de initiatiefnemers van de botulinestraat in een persbericht. ‘Sommige patiënten moesten soms uren rijden voor een afspraak die maar een kwartiertje duurde. Dat is nu verleden tijd.’