Stadse Fratsen - DonkerblauwLinks (column)

GRONINGEN Het volplempen van weilanden met zonnepanelen gaat onverminderd voort, ook rond Groningen. Afgelopen week maakte GroenLinks-wethouder Philip Broeksma, op een sombere bewolkte dag bekend dat de weilanden bij Meerstad Noord en bij Hoogkerk worden volgebouwd met de donkerblauwe mooiweerpanelen. Inspraak is nog mogelijk, maar verwacht daar niet te veel van. Zonneparken van tien hectare, samen ongeveer 14 voetbalvelden. Dat keer twee: 28 voetbalvelden. Het woord Groen in GroenLinks kunnen ze beter vervangen voor Donkerblauw.

Anyway, het goede nieuws is dat de opbrengst van deze parken ten goede komt aan de verduurzaming van de buurten en dorpen binnen de gemeente. Eigenlijk zou deze opbrengst direct doorgestort moeten worden naar woningcorporatie De Huismeesters zodat eindelijk de tochtige, vochtige en niet warm te krijgen krotten in Selwerd kunnen worden geïsoleerd. Veel efficiënter dan een zonnepark. Veel beter voor de Stadjers ook.

Maar aan dit soort verstandige maatregelen waar Stadjers en het klimaat echt wat aan hebben, heeft de gemiddelde klimaatredder van DonkerblauwLinks een broertje dood. Isoleren is niet sexy. Zichtbare maatregelen die pijn doen aan de ogen (zeker als de zon er verkeerd op staat) moeten het gelijk van de klimaathelden er in wrijven bij de Stadjers.

Dat er landschapspijn ter grootte van 28 voetbalvelden is toegevoegd aan de stad en ze in Selwerd een extra elektrisch kacheltje op grijze stroom erbij zetten om het nog een beetje warm te krijgen, moeten we maar voor lief nemen. Het gaat om het grotere plaatje. Met de nadruk op plaatje.

Door Bram Hulzebos