Onbegrijpelijk coronabeleid ‘meten met twee maten’ ergert fans van Donar

GRONINGEN Vorige week vrijdag en zaterdag vond er tegenover MartiniPlaza een waar Donarfeestje plaats. In de parkeergarage was een zogenoemde drive-thru georganiseerd, waar de supporters van de basketbaltopclub hun seizoenkaarten konden komen ophalen.

In coronatijd is dat een hele organisatie. Daar draaien de club en haar vrijwilligers haar handen niet voor om. Als er iets is dat men heeft bewezen, dan is dat de effectiviteit van het zelf ontworpen coronaprotocol.

Voorafgaand aan de competitie konden beperkte groepen fans zelfs daardoor de vriendschappelijke wedstrijden bezoeken. Voor de uitgifte van de seizoenkaarten was de parkeergarage tegenover het sportcomplex omgebouwd tot een soort McDonalds. Cheergirls en mascotte Thunder wachtten de auto's en fietsers op, allen getooid met mondkapjes. Tassen met cadeautjes, waaronder een bobblehead (een bewegende pop) van Thunder, stonden klaar om uitgedeeld te worden. Het leverde een gestroomlijnde organisatie op.

Familie

In coronatijd is alles buiten de deur een traktatie, zo bleek al gauw. Het even wachten werd licht opgevat doordat fans elkaar weer zagen. Even zwaaien en elkaar toelachen is dan iets dat al lange tijd niet meer heeft plaatsgevonden. Zo ontstond een prettige sfeer en was men vol lof over de organisatie. Trots sprak bestuursvoorzitter Jannes Stokroos dan ook over de familieclub die Donar is.

Sport

Sport blijkt een belangrijk onderdeel van veel levens. Iets dat nogal eens door landelijke bestuurders wordt onderschat. Men denkt dan al gauw aan een gezonde levensstijl van gezond eten en bewegen. Wat vergeten wordt is de vormende functie van sport. Veel maatschappelijke waarden worden door sport immers aangeleerd, zoals het je aan regels en afspraken houden, door samenspel elkaar beter maken, verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen, samen een doel stellen en bereiken, het voor elkaar opnemen, het uiterste uit jezelf halen enzovoort.

Onbegrip

Eerder uitte Donarcoach Ivan Rudez dan ook zijn ongenoegen over het feit dat de dames en heren voetballers wel volop kunnen trainen en spelen, maar dat dit voor de andere topsporten niet geldt. Het meten met twee maten, dat door reporter William Pomp van het Dagblad van het Noorden nog eens werd onderstreept in een column. Dat het juist Donar, dat internationaal lof kreeg voor haar coronaprotocol kreeg, treft maakt het uiterst wrang. Waar men elders in Europa gewoon door speelt, daar staat Donar stil. Geen gezamenlijke training en geen wedstrijdritme. Dat doet het ergste vrezen, als de club in januari uitkomt in de FIBA Europecup.

Jan Weeber