Oude interieurs massaal gesloopt

GRONINGEN Handgemaakte plafonds in gruzelementen, authentieke deuren worden als stut gebruikt en oude achtergevels worden gesloopt. Door het ombouwen van studentenkamers naar studio's worden oude woningen in de stad van binnen gesloopt. Dit gaat ten koste van het historisch interieur.

Uitgestald op een salontafeltje liggen oude afbeeldingen van de Jozef Israëlsstraat. Hoe het tot voor kort was. Hilbrand Edskes, freelance webdeveloper, zet zich sinds dit jaar in voor het behoud van historisch interieur in zijn buurt. Het is geen hobby maar noodzaak, vindt hij. Afgelopen jaar worden steeds meer herenhuizen in de Schildersbuurt omgebouwd tot zelfstandige woonruimtes. ,,Wat wij zien is dat veel historisch interieur weggegooid wordt. Dat is zonde”.

Vol trots presenteert Edskes zijn ouderlijk huis, een 112 jaar oud herenhuis met originele handgemaakte plafonds, marmeren schouwen en glas-in-loodramen. Soortgelijk vakmanschap ziet hij in de buurt in containers belanden. ,,Een paar huizen verderop lag de achtergevel in stukken in de tuin,” vertelt hij. De hardhandige opknapbeurten schaden niet alleen hem, maar ook zijn woning. Een scheur in Edskes’ plafondversiering is het gevolg van trillingen, hij vermoedt dat het van een verbouwing verderop in de straat komt. 

Edskes heeft nauw contact met Anne-Lies van der Baan. Zij is bestuurslid van de buurtvereniging Tweede Schilderskwartier. ,,Wij proberen met regelmaat aandacht te krijgen voor de sloop van de interieurs,” vertelt ze ,,Dus als er bouwaanvragen komen kijken we ernaar en proberen in geprek te komen met de eigenaar. Het grootste probleem is dat alleen maar de voorgevel Beschermd Stadsgezicht is, maar van binnen kunnen ze doen wat ze willen.”

Het interieur in haar huis kon zo goed mogelijk hersteld worden, doordat historisch bouwmateriaal voor huiseigenaren te koop is bij Monument en Materiaal. Daar worden interieurdelen opgeslagen. Panden kunnen daarentegen lastig gerestaureerd worden wanneer het binnenwerk vernietigd wordt. Samen met andere buurtbewoners proberen Van der Baan en Edskes daarom nog te redden wat er te redden valt. ,,Zodra we dingen naar buiten zien komen, vragen we of we het naar Monument en Materiaal mogen brengen.”

Wanneer we in de motregen naar buiten stappen, zien we verderop een aanhangwagen beladen met de originele handgesneden deuren van een herenhuis. De deuren zijn onherstelbaar en dienen nu als stut en vangen de bakstenen op die er tijdens de verbouwing uit gesloopt worden.

Volgens een verhuurder in de Schildersbuurt die anoniem wil blijven, zijn renovaties onvermijdelijk vanwege brandveiligheid en wooncomfort. ,,We halen marmeren schoorsteenmantels uit de woningen, want er zit zwam onder. Jij wil toch ook niet in een paddenstoel wonen?!” Alles gaat volgens de wet- en regelgeving van de gemeente. Dus waarom de historische deuren en marmeren schouwen niet naar stichting Monument en Materiaal gaan, maar naar de stort worden gebracht is simpel: ,,Die vrijheid hebben we!”

Door Mark Kamps