Donata en Gezina in het balkgat | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Donata en Gezina in het balkgat.

Hendrik Groen brengt in de jaren 50 met zijn motorschip Donata regelmatig Zweeds hout naar de stad. Houthandels als Kunst aan het Eemskanaal, Hemmes aan de Oosterhaven, maar ook Van Calcar & Penon aan de Friesestraatweg worden per schip bevoorraad. De laatste via het balkgat aan het Reitdiep. Daar heeft men mooi de ruimte om te lossen. Op de scheepshelling van Botje Ensing aan de overkant gebeurt niet zo veel meer.

Hout

Het hout komt uit Kristinehamn aan het Vänermeer in Zuid-Zweden. In de haven van deze stad en in het nabij gelegen Karlstad nemen Groninger coasters vaak hout in. Bij Gotenburg naar binnen en vervolgens door de sluizen van Trollhättan, hoeveel Groningers hebben het niet gezien? Een jaar later wordt kaptein Groen een bekende Stadjer. Dan verschijnt op kerstavond in het Nieuwsblad van het Noorden een verslag van de thuisreis van de Donata.

Ook de Gezina, het binnenvaartschip van B. van der Zwaag, verlaat die dag nog de stad. Via het Reitdiep, de oude weg naar zee...

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Michael Hermse