‘In Groningen kun je vaker uit dan in Kopenhagen’

GRONINGEN In aflevering 28 van onze serie buitenlandse Groningers ditmaal aandacht voor Jens Rasmussen (42).

Het was nog niet zo eenvoudig om een Deen in Groningen te vinden. „Ik ken er hier zelf ook maar twee”, zegt Jens die in 2003 naar de stad kwam als uitwisselingsstudent en er is blijven hangen.

Groningen Jens komt uit de havenplaats Holbæk waar ook de beroemde wielrenner en achternaamgenoot Michael Rasmussen vandaan komt. Jens groeit in Holbæk op met zijn ouders, een broer en een zus. „Holbæk ligt op Seeland, ongeveer 70 kilometer ten westen van Kopenhagen. Voor Deense begrippen is het een redelijk grote plaats. In Denemarken heb je niet veel echt grote steden.” Het land is net iets groter dan Nederland maar telt nog geen 6 miljoen inwoners. Alleen in de hoofdstad Kopenhagen en in Aarhus wonen meer mensen dan in Groningen.

Kennissen uit Noordhorn

Jens studeert in Kopenhagen informatica en retoriek als hij via Nederlandse kennissen uit het Groningse Noordhorn hoort dat er tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit in Kopenhagen een uitwisselingsprogramma bestaat. „Ons gezin had de Groningse familie leren kennen tijdens hun vakanties in Noord-Denemarken. Wij zijn meerdere keren bij hen in Noordhorn op bezoek geweest. Toen ik er een keer een week alleen was, ging ik bijna dagelijks naar de stad. Ik kwam erachter dat je in Groningen beter kunt uitgaan dan in Kopenhagen. Daar is buiten het weekend haast niks te doen en is het rustig vergeleken bij Groningen. Hier is het misschien op zondag en dinsdag ook wat rustiger maar kun je in principe elke avond uit.”

Jens denkt in 2003 via een Erasmusbeurs slechts een jaar in Nederland te blijven om aan de masteropleiding Informatica te beginnen. Maar hij studeert hier af, blijft vervolgens hangen en verdient tegenwoordig zijn brood als ict’er. „Ik vond Groningen meteen leuk en gezellig. Het oude stadscentrum vind ik mooi en levendig met zijn markten en studenten. Ik hou ook van de internationale en relaxte sfeer. Groningen is een veilige stad.”

Taal snel onder de knie

De taal krijgt hij vrij snel onder de knie. „Toen ik hier kwam heb ik 2,5 week lang een intensieve cursus Nederlands gevolgd en daarna nog een tijdlang twee keer per week. Daarna heb ik het meeste in de kroeg geleerd.” Wat hem erg verbaast na zijn komst in Groningen is het bestaan van aso-wijken. „In Denemarken komen die haast niet voor. Waarschijnlijk omdat het sociaal minimum daar hoger ligt en er daardoor minder armoede is. Inmiddels weet ik dat probleemwijken niet alleen in Groningen voorkomen. In heel Nederland heb je in de grotere plaatsen achterstandswijken. Wat ik wel echt een minpunt van de stad vind, is dat ze hier te veel bomen kappen. En ik mis het strand hier.”

Met vrienden fietst hij graag door het platteland, het liefst door een bosrijke omgeving. Drenthe en een rondje Zoutkamp hebben daarom zijn voorkeur, maar in Groningen heeft hij ook andere mooie plekjes en dorpjes leren kennen. „Als een soort van corona-challenge hebben we langs de randen van Groningen, Friesland en Drenthe gereden. Zo heb ik het Noorden nog beter leren kennen.” Jens voelt zich hier prettig. „Ik zou niet graag in de Randstad of in Brabant willen wonen. De mentaliteit hier spreekt me meer aan.”