Wat valt er onder het basispakket van je zorgverzekering?

Aangeboden door: zorgkiezer.nl

De basisverzekering is voor iedereen verplicht en is af te sluiten bij een zorgverzekering. Er worden dan ook verschillende vormen van zorg die gedekt binnen deze basisverzekering.

Zo worden de volgende vormen van zorg vergoed in de basisverzekering:

  • Tandartskosten (t/m 18 jaar)
  • Geneesmiddelen
  • Huisarts
  • Ziekenhuiszorg
  • Kraamzorg en verloskundige hulp
  • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
  • Psychologische hulp (basis)
  • Wijkverpleging
  • Kosten voor de apotheek

Voor elke vorm van zorg zijn er ook weer aparte regels per zorgverzekering. Zo worden bijvoorbeeld niet bij elke zorgverzekeraar alle kosten voor de apotheek gedekt. Kijk goed wat jouw zorgverzekeraar in het basispakket heeft opgesteld en wat er allemaal wordt vergoed.

Kosten basisverzekering

Ondanks dat iedere basisverzekering dezelfde vergoedingen biedt, verschillen de premies tot wel een paar honderd euro per jaar. Dit komt doordat iedere verzekeraar zelf de hoogte van de premie bepaalt. Maar ook doordat er verschillende soorten basisverzekeringen zijn. Een restitutieverzekering is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een naturaverzekering. Goed vergelijken zorgt er dus voor dat je veel kan besparen.

Gecontracteerde zorg

In Nederland is de zorg goed geregeld. Je kan namelijk bij alle ziekenhuizen terecht. Helaas krijg je niet bij elk ziekenhuis alle kosten vergoed. Dit heeft allemaal te maken met het contract wat jouw zorgverzekeraar heeft afgesloten met een ziekenhuis. Het is goed om van te voren goed te kijken naar wat het contract is tussen jouw zorgverlener en zorgaanbieder. Aan de hand hiervan kan je kijken wat er van toepassing is voor jou basispakket.

Eigen risico

Ook het eigen risico is onderdeel van het basispakket. Vanaf 18 jaar en ouder is iedere Nederlander verplicht een eigen risico te nemen. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder jij hoeft te betalen bij bijvoorbeeld een operatie. Heb je bijvoorbeeld een operatie van 800 euro gehad en is je eigen risico het minimum van 385 euro, dan moet jij 415 euro zelf betalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer jij per maand betaald.

Het kan lastig zijn om een passende zorgverzekering, ofwel ziektekostenverzekering, te vinden die bij jou past. Voor iedereen zitten er namelijk verschillende elementen bij die juist wel of juist niet interessant zijn. Het is goed om na te denken wat voor een zorg jij verwacht te hebben in het aankomende jaar. Wanneer je dit goed in kaart hebt gebracht, weet jij welke zorgverzekering bij jou past.