Musica Antiqua Nova eert oevre ‘Groningse Nachtegaal’ Julia Culp met concert (30 personen)

GRONINGEN Musica Antiqua Nova geeft 6 december een Julia Culp-concert. Tijdens dit concert staat het leven en oeuvre van de Groningse wereldster Julia Culp centraal.

Vorig jaar verkoos het Groninger publiek Julia Culp tot één van de vijftig Groninger vrouwen in de Groninger Vrouwengalerij van De Verhalen van Groningen. In 2020 is het 50 jaar geleden dat Culp overleed én wordt 75 jaar vrijheid herdacht en gevierd. Voor Musica Antiqua Nova genoeg reden om de wereldberoemde mezzosopraan te herdenken met een Julia Culp concert.

De Groningse Nachtegaal

De Groningse Julia Culp stond aan het begin van de twintigste eeuw wereldwijd bekend als ‘the Dutch Nightingale’. Ze zong als mezzosopraan onder meer voor de Duitse keizerin en de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Julia Culp werd in 1880 schuin tegenover de synagoge in de Folkingestraat in Groningen geboren, in een Joodse artiestenfamilie. Na een opleiding aan het conservatorium van Amsterdam begon Culp’s muzikale carrière, waarvoor ze meerdere malen op tournee ging door Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest Culp aanvankelijk onderduiken, maar kreeg later vrijstelling van vervolging. Ze stierf in 1970.

Concert

Musica Antiqua Nova organiseert ’s avonds om 19:30u een uniek concert in de Lutherse kerk. Het concert wordt voorafgegaan door een flitslezing over het leven van Julia Culp. Het concert is gewijd aan Culp’s repertoire, waarin de Duitse romantische liedkunst een grote rol speelt, en zal verzorgd worden door de mezzosopranen Marion van den Akker en Hanneke Tichelaar, begeleid door pianist Paul Komen. Het belooft een ode aan Culp’s oeuvre te worden.

Praktische informatie

Concert ‘Julia Culp: de Groningse Nachtegaal’, Aanvangstijd 19.30 uur. Locatie Lutherse Kerk (Haddingestraat 23, Groningen). Kosten 20 euro.

Kaartverkoop via http://www.musicaantiquanova.nl/. In verband met de coronamaatregelen is er plek voor maximaal 30 personen.