Black Friday zorgt voor gekkenhuis in binnenstad

Lange rijen voor de Zara, lange rijen voor King of Trainers nog langere rijen voor Stradivarius. Black Friday zorgt voor een gekkenhuis in de Herestraat. Ben jij geweest vandaag?

GRONINGEN Lange rijen voor de Zara, lange rijen voor King of Trainers nog langere rijen voor Stradivarius. Black Friday zorgt voor een gekkenhuis in de Herestraat.

De stewards zien met lede ogen aan hoe vrijdagmiddag de Herestraat langzaam vol loopt. Steeds meer (met name) jongeren trekken naar het kloppend winkelhart van de stad en stellen zich keurig langs de winkelpuien op. Er mag maar een beperkt aantal mensen per keer de winkel in en dus worden de rijen voor de winkels langer en langer. De politie komt kijken, handhavers van de gemeente komen kijken, een medewerker van de gemeente overlegt met een steward.

Valantino werkt bij King of Trainers. Hij schudt zijn hoofd: ,,Blijkbaar vinden mensen schoenen belangrijker dan hun gezondheid.” Het is schipperen, geeft hij toe. ,,We laten nu iets meer mensen in de winkel, want anders wordt de rij zo lang dat de mensen anderen op straat in de weg gaan zitten.”

Om de feestvreugde nog wat op te voeren slingert een rij van vier demonstranten door de straat. Ze dragen lakens met teksten tegen het uitverkoopfestijn. ‘Wij hoeven geen 70 procent korting, wij willen een toekomst’ staat er op een van de lakens’. De dames krijgen hun zin. Tegen kwart over drie doet de gemeente de Herestraat op slot.