Er is hoop: goudeerlijke broodjes aan Zuiderdiep

GRONINGEN Het is kenmerkend voor deze tijd: het Amsterdams Broodjeshuis is vervangen voor een Aziaat, Yani, die supergezonde en verse en verantwoorde poke bowl en shushi verkoopt. Hartstikke lekker hoor, daar niet van, maar waar kan een mens nog terecht in de binnenstad voor een goudeerlijk broodje hartaanval waar menig lunchloper in minder truttige tijden een moord voor deed?

Je weet wel: een zacht, wit kadetje, die een hamburger omsluit, beetje rood van binnen, met een kledder zelfgemaakte mayo van Anneke en dan wat ketchup, uitjes en twee geribbelde schijfjes zoetzure augurk. Oke, sinds het vertrek van Anneke was de sjeu er wel een beetje vanaf: te vaak leek het burgertje snel even opgewarmd in de magnetron. Je moest soms heel hard en met volle mond in en uitademen om brandblaren aan het gehemelte te voorkomen en tegelijkertijd proberen een taaie bal weg te werken. Nu is er op dit legendarische hoekje Zuiderdiep dus alleen nog maar vers en gezond.

Maar aan de overkant van het Zuiderdiep springen ze slim in het gat. Johan en Gea de Hoop van het oer-Hollandse café De Hoop serveren ook broodjes. Afhaal natuurlijk. Gea is een doorgewinterde broodjesverkoopster. Ooit had ze een broodjeszaak aan de Nieuweweg. Ze weet precies wat de hardlopers zijn: broodje rosbief met feta, broodje filet, broodje tonijnsalade, broodje ossenworst speciaal en... broodje tartaar speciaal! ,,Ik maak alles zelf”, zegt Gea.

,,We zijn met de broodjes begonnen omdat het Amsterdams Broodjeshuis vertrok”, zegt Johan. En het slaat aan. ,,We hebben nu al klanten die vroeger altijd naar het Amsterdams Broodjeshuis gingen”, stelt Johan tevreden vast.