FC Groningen slaat gat met ‘rechter rijtje’

GRONINGEN FC Groningen en Willem II zijn op papier gelijkwaardige tegenstanders.

De nummers negen en vijf van vorig seizoen beschikken over hetzelfde spelersbudget en zouden elkaar niet veel moeten ontlopen. Maar FC Groningen was zondagmiddag superieur aan de Tilburgers. Op het onderdeel scoren na. Daarin was het verschil minimaal (1-0).

De ploeg van trainer Danny Buijs deed zichzelf weer eens tekort. In de sterke, eerste 25 minuten liet FC Groningen drie goede kansen liggen. Daarna bleef groen-wit de bovenliggende partij zonder nog geregeld gevaarlijk te worden.

Sterke beginfase

Buijs gunde de 18-jarige Joël van Kaam opnieuw een basisplaats. Nu als rechtsbuiten. Maar anders dan tegen Vitesse kreeg de jongste van de twee broers uit Defzijl ditmaal slechts één speelhelft om zijn kunsten te vertonen. Daarin had hij met zijn krachten gesmeten. Vooral in de sterke beginfase van FC Groningen had hij met zijn vele stoor- en loopwerk een groot aandeel in het dynamische aanvalsspel en het snelle heroveren van de bal.

Gaandeweg de eerste helft sloeg de vermoeidheid zichtbaar toe. Buijs wisselde hem al in de rust omdat hij verwachtte dat de rechtsbuiten zijn inspanningen in de tweede helft al snel zou moeten bekopen. „Ik behield zo de mogelijkheid om later nog drie keer te wisselen.” De vervanger van Van Kaam, de eveneens 18-jarige Tomas Suslov maakte een zelfverzekerde indruk. Hij zette geregeld een geslaagde dribbel in en stond fysiek zijn mannetje. Mooi voor de jonge Slowaak was dat hij de aangever was bij de winnende goal van Ahmed El Messaoudi. De Waalse Belg heeft Ramon Pascal Lundqvist haast geruisloos uit de basis gespeeld.

Speelde FC Groningen in zijn algemeenheid goed, de ploeg creërde opnieuw weinig kansen. Spits Jørgen Strand-Larsen bleef verstoken van aanvoer van de vleugels en maakte sowieso geen al te sterke indruk.

Voluit gaan

Danny Buijs wees er na afloop nog maar weer eens op dat juist in de aanval veel spelers nog de inhoud missen om ruim negentig minuten voluit te gaan. De jonge spelers moeten nog wennen aan de intensiteit van spelen in de eredivisie. Dan heeft de trainer het niet alleen over de zelf opgeleide talenten, maar toch ook over Strand-Larsen. De vier meer ervaren aanvallers hebben ook nog steeds geen volledige wedstrijdfitheid bereikt. Van hen is Patrick Joosten nog het verst. De sierlijke aanvaller werd tegen Willem II slechts eenmaal gevaarlijk, maar viel wel op door zijn grote passnauwkeurigheid.

De met zijn krachten smijtende Gabriël Gudmundsson heeft na een halfjaar afwezigheid ook nog steeds moeite om een wedstrijd uit te spelen. Hij viel vlak voor tijd uit met krampverschijnselen. Alessio Da Cruz kwam in oktober met een conditionele achterstand naar Groningen en is sindsdien ook al eens geblesseerd en ziek geweest.

De beste van allemaal, Arjen Robben, heeft totnogtoe nog maar 45 minuten gespeeld. Buijs verwacht dan ook dat de aanvalskracht van FC Groningen de komende maanden alleen nog maar zal toenemen. Dankzij de goede resultaten is er nu aansluiting met de onderkant van de subtop. Ook is er een gat van acht punten met het ‘rechter rijtje’. Maar zondag wacht AZ in Alkmaar.