De fietsverzekering: wat houdt deze precies in?

Aangeboden door: keuze.nl

Ben je van plan om een nieuwe fiets te kopen of een elektrische fiets? Of heb je deze net in je bezit? In Nederland komt er veel diefstal van fietsen voor en een ongeluk zit ook vaak in een klein hoekje. Het is dan ook aan te raden om je fiets tegen schade en diefstal te verzekeren.

Er zijn verschillende soorten fietsverzekeringen beschikbaar om een keuze uit te maken. Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn.

Verzekering tegen diefstal

Gemiddeld worden er op jaarbasis een half miljoen fietsen gestolen in Nederland. Dat is op zich al een reden om voor een fietsverzekering te kiezen. Mocht je fiets dan gestolen worden dan heb je recht op schadevergoeding. Overigens zijn er natuurlijk wel voorwaarden van toepassing om bij diefstal voor een vergoeding van schade in aanmerking te komen. Het is bijvoorbeeld wel de bedoeling dat je fiets op slot staat en van goede sloten is voorzien. Wil je ook schade verzekeren dan is eveneens mogelijk.

Aflopende en doorlopende fietsverzekering

Een aflopende fietsverzekering biedt dekking gedurende een bepaalde periode. Je betaalt dan ineens de premie voor bijvoorbeeld drie jaar of vijf jaar. Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je elke maand een premie of eens per half jaar. Kies je voor een doorlopende fietsverzekering dan is deze doorgaans naar keuze opzegbaar. Bij het niet opzeggen van de verzekering wordt het contract verlengd.

Fietsverzekering met cascodekking

Een fietsverzekering met alleen dekking voor diefstal is populair. Heb je echter een hele dure fiets dan wil je wellicht ook tegen schade verzekerd zijn. In dat geval is er sprake van een fietsverzekering met cascodekking. Zo ben je niet alleen tegen diefstal verzekerd, maar ook tegen schade aan je fiets door bijvoorbeeld een aanrijding, valpartij of brand. Indien er sprake is van een schadedekking dan hanteren de meeste verzekeraars wel een bedrag aan eigen risico. Dat bedrag varieert dan bijvoorbeeld tussen 25 euro en 50 euro.

Soort fiets en premie

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende soorten fietsen en het type fiets is dan ook van invloed op de hoogte van de premie. De waarde van de fiets speelt een rol. Zo is de aanschafwaarde van een elektrische fiets natuurlijk hoger dan een stadsfiets. De postcode heeft eveneens invloed op de premie, want in bepaalde regio’s worden er meer fietsendiefstallen gepleegd. Denk maar aan studentensteden, zoals Groningen. Daar worden in verhouding meer fietsen gestolen dan in Haren.