Lucas Minke zoekt de eigenaar van de Mini

Van wie is toch die Mini op de stoep bij de Primera op de hoek van de Nieuwe Ebbingestraat? Lucas Minke, de eigenaar van de Primera, vraagt het zich af. Ergens vorig jaar heeft hij een Oudejaarslot verkocht aan iemand die daarmee recht geeft op de kekke vierwieler, maar er heeft zich tot nu toe nooit iemand gemeld.

Het zet de fantasie wel aan het werk: heeft iemand bij een kist sigaren impulsief een lot gekocht en ligt het stukje papier nu te vergaan onderin een keukenla of in de binnenzak van een jas? Hoopte iemand op een klapper van een paar miljoen om daarmee spoorloos te verdwijnen en wil hij nog niet dood gevonden worden in deze boodschappenwagen voor blonde huisvrouwen en homoseksuele kappers? Waarom haalt iemand zo’n autootje niet op?

Het gebeurt vaker. Dit jaar werden er met de Oudejaarsloterij 250 Mini’s verloot. Negen winnaars hebben zich tot nu toe niet gemeld.

,,En de tijd dringt", zegt Minke, ,,want het lot is een jaar geldig." Daarom rijdt hij in de Mini door de Hortusbuurt en omgeving, een megafoon op het dak. Prangende vraag: van wie is deze Mini? ,,De kans dat iemand uit de buurt het lot heeft, is best groot", zegt Minke. ,,Maar we hebben ook veel klanten uit de Ommelanden. Veel mensen willen niet dat in het dorp bekend wordt dat ze meedoen aan de loterij. En dan komen ze dus naar de stad om bij mij een lot te kopen."

Kortom, Stadjers en vrienden uit de Ommelanden: kijk nog eens in de keukenla, check de jaszakken. Het winnende lotnummer is ES 27205. Wie maakt Lucas Minke los?