‘Engelenpoort zou bij mij in de container gaan’

GRONINGEN Best bijzonder: tussen de Poelestraat en de Nieuwe Markt (rond het Groninger Forum) is de Engelenpoort weer in volle glorie zichtbaar. En: de poort vormt de toegang tot die Nieuwe Markt.

Op donderdagmiddag is de stratenmaker bezig om de steeg naar de poort aan te vegen. Geen gezicht, die poort, luidt zijn analyse. ,,Bij mij zou die poort in de puincontainer zijn beland.”

Inderdaad vertoont de poort wel wat barsten in het voegwerk. De poort lijkt na eeuwen ook wat naar links weggezakt. ,,Dan heb je aan de ene kant zo’n mooie strakke gestucte muur en dan dat poortje...”

Het Engelenpoortje stamt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw en staat in hartje stad, aan het eind van de gelijknamige steeg tussen Poelestraat 12 (het voormalige hotel Hofman) en 14 (het monumentale pand van Wolter Wolthers). De steeg naar het poortje liep decennialang dood en deed dienst als fietsenstalling, vuilstort en openbaar toilet voor het uitgaansvolk. Nu ligt de steeg te shinen, dankzij het werk van de stratenmaker die nu de laatste zandkorrels wegveegt. Of het zo blijft? ,,Ik denk dat hier al heel snel weer staan te wildplassen. Dat hou je niet tegen. Dat is de jeugd.”