Europese daklozen aangemerkt als 'toerist' en niet welkom in nachtopvang Groningen

De stichting Straatwijs en verschillende Groningse kerken luiden in een open brief aan burgemeester Koen Schuiling de noodklok over drie niet-Nederlandse daklozen die niet worden toegelaten in de nachtopvang van Groningen.

„We kregen van de week een telefoontje van Stichting Martinikerk dat er in de bosjes bij de Martinikerk drie Oost-Europese Mannen vertoefden. Zij waren met hen naar de nachtopvang gegaan, maar daar bleken ze niet welkom”, vertelt Siebe Zwerver van Straatwijs.

Buiten de boot

Volgens hem komt dit omdat de mannen door de regelgeving rondom de nachtopvang als ‘toerist’ worden aangemerkt. Mensen met een Nederlandse nationaliteit mogen gebruik maken van de nachtopvang, net als daklozen met een niet-Europese nationaliteit. Daklozen die uit een ander Europees land komen, vallen buiten de boot en krijgen geen toegang.

„De nachtopvang laat wel iedereen naar binnen als het min tien graden is, maar wij vinden dat die regeling naar plus tien moet”, stelt Zwerver. „De mannen krijgen nu begeleiding vanuit het wijkteam om te kijken of ze naar hun thuisland kunnen, maar wij vinden het niet humaan als dat vanuit de bosjes moet.”

Succesvolle brief in 2017

Straatwijs hoopt dat de brief tot een wijziging in beleid leidt. „In 2017 hebben we een open brief naar de voorganger van Schuiling gestuurd. Die was toen heel succesvol. Alle daklozen die toen in Groningen gebruik wilden maken van de nachtopvang, konden vanaf begin 2018 binnen slapen.”

Manon Hoiting, woordvoerder van de gemeente Groningen, meldt dat de gemeente inmiddels contact met Straatwijs heeft opgenomen. „We hebben met hen gesproken en uitgelegd dat wij helaas geen plek aan deze mannen kunnen aanbieden. De drie komen uit Oost-Europa en mogen hier wonen en werken, maar kunnen geen aanspraak maken op onze dak- en thuislozen opvang.”

Toch hoeft daarmee het verhaal niet klaar te zijn. „De brief heeft onze aandacht”, stelt Hoiting. „We gaan hier intern verder over praten.”