Donar ziet met spelen in de BeneLiga een lang gekoesterde wens uitkomen

GRONINGEN Zoals het zich laat aanzien spelen de basketballers van Donar dit seizoen voor het laatst in de Dutch Basketball League.

Niet dat die sport, zogezegd op zijn gat ligt, in tegendeel. Al lang speelt het idee om de basketbalsport in de lage landen een kwaliteitsimpuls te geven. Dit door de kleine Nederlandse en Belgische competities samen te voegen en vervolgens zo te organiseren dat er meer wedstrijden van hoog niveau te zien zullen zijn.

Goud en zilver

Eerst spelen de tien Nederlandse clubs onderling een volledige competitie. Dat doen de Belgen ook tegen elkaar. De vijf beste Nederlandse clubs vormen vervolgens de Golden Group, samen met de vijf beste Belgische ploegen. De Silver Group wordt gevormd door de nummers zes tot en met tien uit die twee gespeelde nationale competities. Deze twee groepen spelen wederom een hele competitie, goud tegen goud, zilver tegen zilver.

Nederlands kampioenschap

Ondanks dat er sprake is van een BeNeLiga zullen er ook nationale kampioenen uit voortkomen. Daartoe dienen de Play-offs. Voor Nederland geldt dat de twee beste Nederlandse teams zich automatisch plaatsen voor de halve finale. Er zijn dus drie Nederlandse ploegen (van de eerder genoemde vijf beste) over, die samen met de beste Nederlandse ploeg van de Silver Group gaan uitmaken wie de tegenstanders worden van die twee zekere halvefinalisten. Zijn die bekend, dan kunnen de halve- en hele finalewedstrijden gespeeld worden voor het Nederlands kampioenschap. Uiteraard doen de Belgen hetzelfde, maar dan op Vlaams-Waalse grond.

BeNeLiga titel

Tot slot vindt de strijd plaats om de algehele titel van de BeNeLiga. De Nederlandse titelhouder en de kampioen van België krijgen even rust en kunnen uitzien naar wie hun tegenstanders worden. De teams van de Silver Group en de verliezende teams van de nationale Play-offs nemen het nu tegen elkaar op. Daaruit komen twee beste teams die het vervolgens opnemen tegen de twee wachtende kampioensploegen. Uit die Play-offs serie komt uiteindelijk de allerbeste ploeg, die met de eerste BeNeLiga titel kan pronken.

Donar

Hiermee komt voor Donar een lang gekoesterde wens uit. Geregeld waren er wedstrijden in MartiniPlaza te zien die verre van spannend waren. Dat zal na het huidige seizoen heel anders zijn. Juist ook vanwege de opsplitsing in twee groepen. Ook zorgt het ervoor dat er niet meer vier keer (of vaker, als de bekercompetitie wordt meegerekend) tegen dezelfde ploeg gespeeld hoeft te worden. De BeNeLiga (een werktitel die nog gewijzigd gaat worden) zal bovendien commercieel beter in de markt gezet kunnen worden. De jeugd wordt daarbij nadrukkelijk gezien als doelgroep.

Jan Weeber