FC Groningen wint zakelijk na ‘off-half’

GRONINGEN Waren er zaterdag in een mistig Hitachi Capital Mobility Stadion toeschouwers welkom geweest bij FC Groningen - RKC dan had een groot deel daarvan de spelers bij rust ongetwijfeld met een fluitconcert naar de kleedkamers begeleid.

In 45 minuten was FC Groningen tot niet één doelpoging gekomen en had het zelfs nog geen corner meegekregen. Een uitzonderlijk slechte statistiek. RKC liet de bal gemakkelijker rondgaan en slaagde erin de aanvalsopbouw van de thuisploeg al in een vroeg stadium te verstoren.

Zag het spel van de Brabanders er wat gelikter uit, noemenswaardige kansen creëerden ook zij niet. Zes schoten misten zowel kracht als precisie en een rollertje van centrale verdediger Melle Meulensteen werd door Sergio Padt beloond met een corner.

Verkeerde inschatting

Dat FC Groningen zo zwak voor de dag kwam, had deels te maken met een verkeerde inschatting van Danny Buijs, zo erkende de hoofdtrainer zelf uiterlijk. Zijn elftal stond in de eerste helft uit het lood. Bij afwezigheid van vaste rechtsback Damil Dankerlui posteerde Buijs Joël van Kaam als vervanger. Buijs verwachtte dat de als rechtsbuiten opgeleide flankspeler aanvallend veel zou kunnen bijdragen. Maar daar kwam niets van terecht.

Van Kaam had afwisselend zijn handen vol aan linksbuiten Ola John of de opkomende linksback Paul Quasten. Voeg daarbij dat Van Kaam een ongelukkige wedstrijd speelde en het had een domino-effect tot gevolg. Azor Matusiwa speelde te veel als verdediger, Ahmed El Messaoudi te veel als rechtshalf, schaduwspits Remco Balk wist niet wanneer en op wie hij druk moest zetten en raakte slechts negen ballen waarvan hij de helft aan de tegenpartij schonk. Aan de linkerkant was Patrick Joosten, die als een soort van linksbinnen ruimte moest maken voor de opkomende linksback Gabriel Gudmundsson, volledig onzichtbaar. Kortom, FC Groningen speelde in de eerste helft vrij hopeloos. Met Miguel Angel Leal voor Van Kaam als rechtsback en Ramon Pascal Lundqvist voor de net als Joël van Kaam met geel belaste Balk viel na de rust alles net wat beter op zijn plaats.

Onherkenbaar

De vaste volgers van RKC verzuchtten op de perstribune dat ‘hun’ club in de tweede helft onherkenbaar speelde, maar dat lag vooral aan FC Groningen. Ook na de rust speelde groen-wit verre van groots maar kwam wel tot acht doelpogingen, waarvan er twee tot een doelpunt leidden. RKC bleef wat beter combineren, maar miste alle venijn in de afronding.

Personele problemen

Trok Buijs na afloop grootmoedig het boetekleed aan, het mindere spel van FC Groningen kwam ook door de vele personele problemen aan de rechterkant. Want behalve Dankerlui konden daar ook Alessio da Cruz, Tomas Suslov, Mo El Hankouri en uiteraard Arjen Robben niet spelen. Lundqvist deed er geweldig zijn best maar het is niet zijn plek. Buijs deed in de slotfase nog een beroep op de bijna vergeten Thijs Dallinga (20). De jonge spits viel niet uit de toon en had bij zijn debuut zelfs kunnen scoren. Nu is voor groen-wit de kunstgrascompetitie begonnen: FC Emmen en Sparta uit. Dat is andere koek.