Geschrokken reacties op plan voor zonneparken in het groen

HAREN/GLIMMEN/TEN BOER Het was een piepkleine aankondiging in het Harener Weekblad waarop het oog van David van der Kellen viel. Iets met zonneparken in de gemeente Groningen. Van der Kellen woont achter Noordlaren aan een zandpad in het eeuwenoude cultuurlandschap ten zuiden van Haren en ten oosten van Glimmen.

Dit landschap op de Hondsrug ligt er als sinds 1848 in grote lijnen zo bij, ingeklemd tussen De Hunze en De Drentse Aa. Open, landelijk, rustig, heerlijk voor fietsers, wandelaars, ruiters en rustzoekers, maar onder de rook van de stad. De stad waar ook een beetje bij hoort, sinds de gemeenten Haren en Ten Boer bij de stad zijn gevoegd.

In het stadhuis van Groningen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan een plan voor zonneparken in de gemeente Groningen. Die zonneparken zouden nodig zijn, zo is de stellige overtuiging op het stadhuis, om Groningen energieneutraal te krijgen. Er wordt ten noorden van Meerstad en bij Westpoort gekeken of daar grote zonneparken mogelijk zijn, maar er zijn ook kleinere zonneparken nodig. Tot tien hectare, dat noemt men klein in het plan.

Van der Kellen moest behoorlijk spitten om het plan boven water te krijgen. Maar het lukte. En van wat hij zag, rolde hij van zijn stoel. ,,Ze willen in dit gebied op zeven plekken kleine zonneparken mogelijk maken!"

Hij trok aan de bel bij de Stichting Landelijk Gebied Haren, waarvan bij penningmeester is. Secretaris van deze vereniging is Jan Wittenberg. Wittenberg is ook voorzitter van VOLE (de omwonendenclub die vliegveld Eelde kritisch volgt) en wel wat gewend op het gebied van strapatsen van overheden, maar zo zout heeft het al geruime tijd niet meer gegeten. ,,Niemand wist hier dus van. Zonneparken in dit gebied…"

Belangrijk inhoudelijk bezwaar is de mogelijke omvang van de zonneparken: tien hectare. ,,Wat klein is in een grootschalig landschap rond Ten Boer kan veel te groot zijn in het kleinschalige landschap bij ons op de Hondsrug."

Hij heeft geen goed woord over voor de handelswijze van de gemeente Groningen. ,,De gemeente heeft er sinds de herindeling heel veel landelijk gebied bij gekregen. Ze hebben in de stad geen idee waar ze het over hebben."

Ingrid Schenk schreef ‘Kroniek van het Noordlaarderbos, de woelige achtertuin van de stad’. ,,Dit gebied is heel bijzonder. De archeologie, de ligging, het huidige landschap. Daar passen geen grote zonneparken in. En tien hectare is groot."

Projectleider voor het zonneparkenproject is Hotze Hofstra. Hij is ondernemer en energie-ambassadeur voor de gemeente Groningen. Van der Kellen: ,,Ik heb hem gevraagd of hij hier wel eens is gewéést. Daar heb ik nog geen antwoord op."

Let wel: we hebben hier niet te maken met lieden die in de Landrover over de zandpaden crossen en het liefst drie kerncentrales in Delfzijl zouden zien. Van der Kellen is al decennia lid van (voorgangers van) GroenLinks en zowel Wittenberg als Van der Kellen hadden al zonnepanelen op het dak ver voordat het mainstream werd. ,,Als mensen zoals wij dit niet zien zitten, dan is er echt iets mis. Maar ja, het stadsbestuur heeft er een handje van om de zaken monomaan door te drammen."

Erwin Bijman is intussen zijn verbijstering over de plannen voor ‘kleine’ zonneparken tussen Garmerwolde en Ten Boer nog amper te boven. ,,Waarom hebben we dit via via moeten horen? Het is dat de baas van mijn vrouw hierover begon, anders hadden we het nooit geweten. Dit is toch krankzinnig? Waarom heeft niemand eerst eens met de grondeigenaren gepraat?"

Bijman houdt koeien bij Ten Boer. Hij is een jonge boer, met nog wel wat plannen voor de komende jaren, maar of die nog haalbaar zijn, hij vraagt het zich af. Boeren om hem heen vinden het geen probleem om een aantal hectares voor 7000 euro per jaar per hectare te verhuren voor zonnepanelen. ,,Mijn buurman zegt: ‘zet mijn land maar vol’. Maar straks moet ik hier boeren tussen de zonnepanelen. Ik kan niet uitbreiden, want een eigenaar verhuurt liever de komende 20 jaar. De zonnepanelen hier zetten alle ontwikkeling stil. Er wordt hier niemand uitgekocht, ze laten ons gewoon stikken."

Inspraak op het plan is mogelijk tot 6 januari.