Zonnepanelen in het groen: ‘Dit is gewoon schokkend’

HAREN/NOORDLAREN Grondeigenaren staan vooralsnog niet te trappelen om hun land af te staan voor zonnepanelen. Dat blijkt uit een korte rondgang door het landelijk gebied ten zuiden van Haren.

We konden niet alle grondeigenaren traceren, maar de eigenaren die we spraken waren weinig enthousiast of zelfs mordicus tegen. De gemeente heeft ten zuiden van Haren zeven gebieden aangewezen waar de aanleg van zonneparken mogelijk zou zijn. Een gebied ligt rond de manege in Glimmen. ,,Wij kunnen ons land niet missen”, zeggen ze op de manege. Daar moeten de paarden lopen. Er is ook een deel van de kwekerij ingetekend. Daar vertellen ze dat de hun bomen kweken op grond die van verschillende eigenaren wordt gepacht. ,,Wij weten van geen plannen af.”

Volgens de gemeentewoordvoerder zijn de locaties in de plannen geselecteerd omdat ze geschikt zouden zijn voor zonnepanelen. ,,Ook hierachter”, zegt een verbijsterde bewoonster van de Hoge Hereweg. ,,Op de es van Glimmen!” Die es is eigendom van de kerk in Noordlaren en wordt beheerd door het Kantoor der Kerkelijke Goederen in Amersfoort. Rentmeester Hendrik Jan Woltersom van dit kantoor verslikt zich bijkans in zijn verontwaardiging. ,,Dit is gewoon schokkend! Dit is zo’n mooi, ongerept gebied. Dit plan is een enorme inbreuk op de landschappelijke waarden. Dit zouden ze met rust moeten laten.”

De kerk is, kortom, niet van plan om de es van Glimmen vol te laten zetten met zonnepanelen. ,,Maar ja, voor sommige eigenaren kan de verleiding heel groot worden.”

Bij Stal van Steenbergen legt de eigenaar dit even uit. Hij woont aan de Zuidveld. Een langgerekte strook aan de overkant van deze weg is ook in beeld voor zonnepanelen. Hij huurt ongeveer een hectare. ,,Voor zeshonderd euro per jaar. Als je er zonnepanelen opzet kun je wel zevenduizend per jaar beuren.” Hij weet aan de Zuidveld twee eigenaren te wonen die grond hebben in de strook die geschikt zouden zijn voor zonnepanelen. ,,Deze grond willen we graag zelf gebruiken”, zegt de een.

,,Ik ga toch geen zonnepanelen op goede landbouwgrond zetten”, reageert de ander.

Ten noorden van Haren, aan de Oosterweg, is ruimte voor een groter zonnepark. Freerk en Marjan Hoving runnen er hun veefokbedrijf. Ze zien de plannen met verbazing aan. Hun land grenst aan een nagelnieuwe woonwijk. ,,De mensen wandelen hier achterlangs naar een wandelgebied verderop. Nu nog tussen de koeien, straks tussen de zonnepanelen?”

Wethouder Philip Broeksma benadrukt dat niemand verplicht is om land af te staan voor zonnepanelen. Dat zijn de Hovings dan ook niet van plan. De helft van het gebied achter hun boerderij hebben ze zelf in gebruik. ,,Maar de andere helft wordt verpacht aan een boer door een ontwikkelaar. Ik denk dat zonnepanelen meer opbrengen”, zegt Freerk Hoving.