Donar start met winst op Den Helder voor oefencampagne Dutch Basketball League

GRONINGEN Het blijft vreemd. Het kerstdiner heeft iedereen al achter de kiezen en toch zijn de basketballers nu pas met de oefencampagne begonnen voor het nieuwe seizoen in de Dutch Basketball League.

Zoals bekend heeft dat alles te maken met de coronacrisis, maar toch vooral met de teruggedraaide, en verkeerde, beslissing van het Kabinet om alle topsporten, behalve dat van het voetbal, tijdelijk stil te leggen. Na twee maanden van trainen in tweetallen was daardoor van enig wedstrijdritme geen sprake meer.

Nieuw speelschema

Om de routine van het spelen van wedstrijden weer op te bouwen moet er vlak voor en na de jaarwisseling geoefend worden. Dat deed Donar op 29 december tegen de Den Helder Suns, waarna op 5 januari naar Leiden wordt afgereisd voor een tweede en laatste oefenwedstrijd. Daarna starten de Groningers op 10 januari de competitie tegen topploeg Landstede Zwolle, de nog altijd regerende landskampioen. Deze wedstrijd is naar voren gehaald, nu de op die dag geplande geplande Bekerfinale niet doorgaat. Voor Donar geldt de troost dat de NOS de wedstrijd rechtstreeks uitzenden zal.

Ontbrekend wedstrijdritme

Tijdens de wedstrijd tegen Den Helder Suns werd al snel duidelijk dat het gevreesde gebrek aan ritme opgeld zou doen. Een fanatiek Donar nam al snel een voorsprong, met name door driepunters van de Amerikaan Davonte Lacy, maar gooide ook passes weg, miste eenvoudige lay-ups en liet de tegenstander te gemakkelijk onder de Groningse ring scoren. De Heldenaren deden qua slordigheid evenwel hetzelfde, waardoor de begane fouten in de stand onbestraft bleven.

Donar verslaat Den Helder met dertig punten verschil

Maar dan heeft Donar een speler in huis die het verschil kan maken, met de mooie naam Jarred Ogungbemi-Jackson. Het gifkikkertje was overal en nergens met zijn passes en werd en passant topscorer van de wedstrijd met 21 punten. Opvallend was ook het optreden van zijn landgenoot Henry Caruso. Het gebrekkige wedstrijdritme deed hem vier eenvoudige inleggers missen. Echter door onverstoorbaar door te werken kwam hij toch tot 16 punten. Verder werden de punten goed over de ploeg verdeeld en werd de wedstrijd met een duidelijke overwinning van 94-64 afgesloten.

Jan Weeber